Obama upřesnil podobu daňových úlev, chystá i úspory energie

Fairfax (USA)- Budoucí americký prezident Barack Obama den co den chrlí informace o tom, jak po nástupu do své nové funkce podpoří ekonomiku. Počítá s rozsáhlými daňovými úlevami i přechodem Spojených států na úspornější zdroje energie. Hlavním cílem jeho administrativy bude podpořit tvorbu nových pracovních míst. Odborníci ale varují: Obamovy plánu mohou nebezpečně zvýšit deficit veřejných financí.

„Abychom lidi přiměli znovu utrácet, dostane 95 procent pracujících rodin daňovou úlevu 1000 dolarů. To bude první fáze snížení daní pro střední vrstvy, což jsem slíbil během prezidentské kampaně a což zahrnu do příštího rozpočtu,“ objasnil dnes Obama.

Plán na podporu ekonomiky počítá i s přiznáním podpory v nezaměstnanosti širšímu počtu lidí. Nezaměstnaní by měli mít i lepší přístup k zdravotní péči.

V oblasti energetiky se předpokládá podpora alternativních zdrojů. Obama řekl, že už v příštích třech letech by se objem výroby energie alternativní cestou mohl zdvojnásobit. Vláda chce také lidem pomoci zvýšit úsporu energie při vytápění domácností.

Americkým lékem na krizi je expanze, zaplatí ji dluhy

Podle analytika Jana Čermáka z ČSOB chce nová americká administrativa na hospodářský útlum a bezprecedentně rychlou ztrátu pracovních míst reagovat expanzí. „Ta pravděpodobně vytvoří nejvyšší rozpočtový deficit USA od dob druhé světové války ve výši osmi až deseti procent HDP. Takto vysoký deficit a nárůst státního dluhu vyvolává obavy, že by taková politiky mohla být do budoucna proinflační,“ upozornil Čermák.

Dodal však, že takové obavy jsou nyní liché, neboť soukromá domácí poptávka kolabuje a hrozí deflace. Tento scénář je pro americké politiky noční můrou, neboť podobnou situaci už Amerika jednou zažila během velké krize 30. let minulého století, kdy míra nezaměstnanosti vzrostla na 25 procent.