Zaměstnancům Karlovarského porcelánu pomůže město osmi miliony

Karlovy Vary - Největší česká porcelánka Karlovarský porcelán (KP) krachuje. Město Karlovy vary proto zřídilo speciální fond, do kterého vložilo téměř 8 milionů korun. Pokud návrh schválí mimořádné zasedání zastupitelstva 27. ledna, lidé z KP, kteří mají trvalé bydliště v Karlovarském kraji a jejich průměrná hrubá mzda se pohybuje do 15-20 tisíc korun, dostanou z fondu finanční pomoc. Karlovy Vary také požádaly další města a obce v regionu, aby lidem, kteří čekají na výplaty a snaží se udržet výrobu, pomohly.

Osm milionů korun by stačilo na platy 600 zaměstnanců, z nichž by každý obdržel přibližně 10 tisíc korun čistého. Pracovníci porcelánky krok města vítají, poslední výplatu totiž někteří z nich dostali 31. prosince loňského roku, šlo přitom o výplatu za listopad v hodnotě pouhých 50 procent.

Každá pomoc, ať už přijde odkudkoliv, je pro zaměstnance KP velmi cenná, řekla předsedkyně odborů v KP Marcela Dubová. Poznamenala, že celá řada lidí, kteří v porcelánkách pracují řadu let, je ve velmi tíživé životní situaci. „Přesto žádná velká vlna odchodů nenastala. Stále věříme v dobrý konec,“ dodala Dubová. Udržet továrny v provozu je podle generálního ředitele KP Vlastimila Argmana klíčové.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)


Pomoc se však nevztahuje například na závod KP v Klášterci nad Ohří, ten totiž leží na území Ústeckého kraje. Podle Argmana je už teď podpora Karlových Varů velkorysá a těžko může hranice kraje překračovat. Starosta Klášterce Jan Houška chce ovšem určitou možnost pomoci zaměstnancům KP také navrhnout. „Viděl bych totéž jako variantu v režii naší, případně Ústeckého kraje,“ řekl.

Pomoc Karlových Varů největší tuzemské porcelánce město zdůvodňuje tím, že Karlovarský porcelán v uplynulých 15 letech podpořil různé městské akce zhruba 30 miliony korun. Patří proto ke strategickým partnerům města, kterým má ve svízelné ekonomické situaci pomoci zvláštní fond. V něm je deset milionů korun. Osm milionů korun bude v KP rozděleno mezi přibližně 550 až 650 lidí. „Podporu rozdělí odbory a budou to garantovat. Do konce března nám musí předat přesné vyúčtování,“ uvedl karlovarský primátor Werner Hauptmann (ODS).

K iniciativě města se však zatím nepřipojil Karlovarský kraj. „Počítáme s tím, že se kraj zapojí, ale nejdříve musíme celou věc připravit a pak přednést krajskému zastupitelstvu. Částka nemůže být tak vysoká jako v případě Karlových Varů. Počítáme se zhruba jedním až dvěma miliony korun. Oslovíme i starosty dotčených obcí v regionu, aby se obce zapojily a přispěly,“ řekl hejtman Josef Novotný (ČSSD).