Stát otálí s vyplacením dotací, Boží Dar se proto topí v dluzích

Boží Dar – Město Boží Dar má finanční problémy. Chybí mu třeba peníze na zimní údržbu. Podle starosty Jana Horníka (nezávislý) dostal město do svízelné situace stát. Na opravu radnice mu přiřkl dotaci 10 milionů korun, s první splátkou se ale opozdil o více než rok a druhou ještě neposlal vůbec. Božímu Daru se tak prodražil úvěr, který si na rekonstrukci vzalo a který chtělo splatit z dotace. Stát ale své pochybení neuznává, tvrdí, že Boží Dar si za zpoždění může sám. Kauza tak nejspíš poputuje k soudu.

Olga Zámostná,

koordinátorka evropských projektů v Božím Daru:

„Zpožděním státních plateb se nám stalo to, že úvěr se nám prodražil o 80 tisíc.“

Stát odkládáním vyplacení přislíbených peněz porušuje dotační pravidla, tvrdí starosta Božího Daru. „Bohužel u první platby, která byla necelých 5 milionů korun, jsme čekali na peníze 15,5 měsíce,“ upřesnil Horník. Na doplatek čeká radnice už dalších 5 měsíců. „Podle mě porušují směrnice Evropské unie, protože do tří měsíců by skutečně finanční prostředky měly být zkontrolovány a jít na účty žadatelů,“ zdůraznil.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Státní zemědělský intervenční fond ale jakékoli pochybení odmítá. Problém podle něj vznikl ve vyúčtování daně z přidané hodnoty. Kvůli loňskému rozhodnutí vlády totiž nemůže být v Programu rozvoje venkova daň uhrazena z dotace. „Město opakovaně ve svých chybných hlášeních odmítalo převést DPH do výdajů, na které nemůže být poskytnuta dotace, a tím samo oddalovalo termín proplacení,“ vysvětlil mluvčí fondu Marek Ženkl.

S tímto argumentem ale Horník nesouhlasí. Tvrdí, že stát peníze zadržuje záměrně a ohrožuje rozpočty malých obcí. Do dluhové pasti se už kvůli tomu podle něj dostala řada dalších obcí, jednou z nich je například Brodec na Lounsku. Horník se proto chce proti postupu státu bránit u soudu. Podání žaloby na stát pro úmyslné zadržování evropských peněz navrhne zastupitelům co nejdříve.