Pošvářová se na ŘSD nevrátí, bude externí poradkyní ministra

Praha – Miloslava Pošvářová se na Ředitelství silnic a dálnic nakonec nevrátí. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) nicméně nabídl odvolané ředitelce úseku kontroly kvality staveb pozici externí poradkyně, kterou přijala. Ještě před svým jmenováním se přitom nechal slyšet, že s návratem Pošvářové do státní organizace počítá. Pošvářová zároveň dohodou ukončila pracovní poměr na ŘSD a stáhla svou žalobu na jeho neplatné ukončení.

„Chceme dát veřejnosti jasný signál, že budeme nadále spolupracovat a dělat všechno pro to, abychom současný stav v ŘSD zlepšili,“ uvedl k novému angažmá Pošvářové ministr Prachař. Vytvoření zvláštního poradenského postu je podle něj nejlepší způsob, jak využít odbornosti bývalé ředitelky.

Pošvářová stála v čele Majetkové komise D47, která připravovala podklady pro soudní spor se stavební společností Eurovia týkající se zvlněné ostravské dálnice. V této agendě bude pokračovat. „Ministerstvo dopravy přikládá velký význam soudním sporům vedeným vůči konsorciu dodavatelů Eurovia. Paní Pošvářová bude v tomto procesu pokračovat dál, tyto činnosti bude vykonávat přímo pod ministerstvem dopravy, abychom zkrátili celý proces a měli podklady pohromadě,“ vysvětlil Prachař.

Pošvářová se zaměří na kontrolu staveb

S novou pozicí je spokojená i sama bývalá ředitelka. „Myslím si, že bude daleko lepší, když budu přímo pod ministrem dopravy, než kdybych byla na Ředitelství silnic a dálnic a byla tam zatěžovaná úkoly běžné agendy,“ sdělila Pošvářová. Ta chce teď v nové funkci především vymyslet lepší systém kontroly staveb. 

Pošvářová uvedla v Ekonomice ČT24, že ještě před odchodem z ŘSD zadala prověření všech velkých staveb. Po její výpovědi ale vedení organizace kontrolu zastavilo. Pošvářová teď předpokládá, že se ale znovu rozjede. Podle ní by se například mělo dohlédnout na to, zda se dodržuje směrnice pro dokumentaci staveb, která by měla snížit riziko takzvaných víceprací. Směrnice nařizuje detailnější propracování dokumentace tak, aby se co nejvíce zmenšil prostor pro případné dodatečné náklady na výstavbu. 

Známá kritička českých dálnic

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pod vedením Pavla Kočici odvolalo šéfku kontroly kvality staveb v polovině ledna. Důvodem výpovědi byla údajně špatná komunikace směrem k vedení organizace. „Důvodem k jejímu odvolání bylo neplnění povinností a nekomunikace s vedením ŘSD. Naposledy se jednalo o odmítnutí předložit zásadní zprávu týkající se dálnice D47,“ sdělila tehdy mluvčí ŘSD Martina Vápeníková (čtěte víc).

Už v minulosti Pošvářová ostře kritizovala způsob, jakým se v Česku staví dálnice. A netajila se ani svými výhradami k managementu ŘSD v čele s Pavlem Kočicou, který podle ní nehájil zájmy státu. Proto také odmítla zmíněnou zprávu vydat. Kočica však už v čele organizace není, v pondělí jej ministr Prachař z funkce sesadil. Úřad by měli opustit i šéf interního auditu Vladimír Měšťan a ředitel kanceláře generálního ředitele Jiří Bezrouk (čtěte víc).

Šéf resortu dopravy na ŘSD rovněž ustavil auditorský výbor, který začal pracovat 10. února. Nejpozději za dva měsíce by měl vybrat nové vedení, na jednotlivé posty budou podle Prachaře vypsána výběrová řízení. „Máme zájem, aby se přihlásili jednak interní lidé z ŘSD, jednak lidé z odborné veřejnosti,“ uvedl Prachař.

Organizaci nyní dočasně vede ředitel úseku výstavby Jiří Mayer, prý do konce dubna. Právě vztahy odvolané ředitelky a pověřeného ředitele Mayera jsou podle ČTK důvodem, proč Pošvářová nakonec do ŘSD nenastoupí. Mayer byl totiž jedním z manažerů, jehož odvolání požadovala jako podmínku svého návratu. Na rozdíl od Kočici, Měšťana a Bezrouka ale Mayer důvěru nového ministra získal.