Ochladí se a začne sněžit. V neděli napadne na Moravě a ve Slezsku až kolem 30 centimetrů

O víkendu se začne ochlazovat, teploty se dostanou pod nulu a bude sněžit. Nejvydatnější sněžení očekávají meteorologové v neděli na Moravě a ve Slezsku, kde by mohlo napadnout až kolem 30 centimetrů. Předpovědní modely se zatím neshodují hlavně v tom, nakolik bude sněžit v Čechách. Ochlazovat se bude dál i na začátku příštího týdne, denní teploty zůstanou pod nulou, v noci by mohlo být až kolem minus deseti stupňů.

Do Česka se před polovinou prosince dostane studený vzduch od severozápadu a později od severu. Teploty, které se nyní odpoledne pohybují většinou mírně nad nulou – ve čtvrtek by mělo být maximálně do 4 stupňů Celsia – začnou klesat. V pátek a sobotu budou nejvyšší teploty o stupeň nižší, ale v neděli se již budou pohybovat jen mezi minus 3 a plus 1 stupněm. V dalších dnech by mohlo mrznout v celé republice.

Nejenže se však ochladí, začne také sněžit. V pátek bude zataženo až oblačno, v Čechách zpočátku místy polojasno. Na Moravě a ve Slezsku bude občas pršet, nad 500 metry by mohlo i sněžit, maximálně napadne deset centimetrů, většinou ale nanejvýše tři. V sobotu očekávají meteorologové sice zataženo, ale jen ojedinělé sněžení do tří centimetrů. Na východě v polohách pod 400 metrů může pršet, v tom případě ale budou srážky namrzat. 

V neděli bude sněžit na většině území, na Moravě a ve Slezsku bude sněžení trvalejší a vydatnější. Není ale zatím zcela jisté, jak přesně bude počasí na konci týdne vypadat. „Předpověď se dost liší podle jednotlivých modelů,“ upozornila meteoroložka Marie Odstrčilová. Jisté je, že by mohlo alespoň na některých místech na Moravě či ve Slezsku napadnout přes dvacet centimetrů sněhu, nejspíše i třicet.

Modely s předpovědí sněžení na neděli
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Německý model ICON očekává, že v Česku spadne nula až třicet centimetrů, a to zejména v Beskydech a Jeseníkách. Naopak na západě a severozápadě Čech by nemuselo sněžit vůbec. Britský ECMWF počítá s podobným scénářem, podle něj by ale mohlo být sněžení méně vydatné, napadnout by mohlo do 25 centimetrů. Naopak americký model NCEP uvádí, že bude sněžit v celé republice, napadne pět až 35 centimetrů, přičemž nejvíce sněhu bude v pásu napříč Moravou od Břeclavska po Jeseníky.

Kolem patnácti centimetrů by ale podle tohoto modelu mohlo napadnout i ve středních a jižních Čechách. „To by znamenalo docela slušnou sněhovou kalamitu a komplikace nejen na silnicích,“ podotkla Odstrčilová. Český hydrometeorologický ústav podle ní vydá výstrahu s konkrétními údaji nejpozději v sobotu.

Až patnáct centimetrů by mohlo napadnout i v pondělí, na návětří hor očekávají meteorologové až dvojnásobnou nadílku, přičemž i na začátku týdne hrozí sněhové jazyky a závěje.

Výhled před Vánocemi ukazuje v nížinách odpolední teploty kolem nuly, ale žádná masivní obleva se nerýsuje, upozornila v Událostech meteoroložka ČT Taťána Míková. První modelové výpočty pak na Štědrý den čekají ranní teploty kolem minus pěti stupňů a téměř v celém Česku slibují aspoň tenkou sněhovou pokrývku. Mělo by být ale i hodně nízké oblačnosti, takže slunečné ráno bude spíš výjimkou, možná na horách.

Události: Kolik nasněží a vydrží sníh až do Vánoc? (zdroj: ČT24)