Pražská advokátka dle policie zpronevěřila přes sto milionů korun, komora chce změnit systém

Události: Změny v advokátních úschovách (zdroj: ČT24)

Advokátní komora chce změnit systém úschovy peněz. Vede ji k tomu kauza, ve které je jedna z pražských advokátek stíhána za zpronevěru více než sta milionů korun od klientů. Šlo hlavně o peníze za nákup nebo prodej nemovitostí. Po penězích policie pátrá.

Jednou z poškozených pražské advokátky Hany Sukové a její koncipientky byla i paní Jitka Š., která prodávala byt. Výtěžek 3,5 milionu korun skončil v advokátní úschově a rodina o peníze přišla. „Máme tři malé děti, staráme se o bratra, který je trvale na vozíku, určitě nám ty peníze budou chybět,“ uvedla podvedená klientka.

Podobně skončilo dalších zhruba čtyřicet klientů. Advokátka Suková, specialistka na reality, i její koncipientka skončily ve vazbě. „Škoda byla vyčíslena na 108 milionů korun,“ informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Není jasné, zda se klienti peněz dočkají. Advokáti jsou sice pojištění, ale to se na tento případ nevztahuje. „Je to obrovská ostuda a obrovské selhání paní kolegyně,“ zdůraznil předseda České advokátní komory Robert Němec.

Advokátce hrozí desetileté vězení

Advokátní komora nyní s bankami řeší, jaká opatření do budoucna přijmout. „Bavili jsme se o možnosti zúžení dispozice s finančními prostředky uloženými v bance, to znamená, že ten advokát by je nemohl poslat, kam by chtěl,“ uvažuje člen představenstva České advokátní komory Tomáš Sokol.



Policie zatím po zmizelých zhruba sto milionech pátrá. „V tuto chvíli byla zajištěna ze strany kriminalistů jedna nemovitost a ostatní prostředky zatím hledáme,“ dodal Daněk. Obviněná advokátka ani její dcera na sebe nemají napsaný téměř žádný majetek.

Podle šéfa advokátní komory Suková říkala, že prostředky investovala do patentů, které se zhodnotí. Policie vyzývá případné další poškozené, aby se přihlásili.



Pražská advokátka Hana Suková měla podle klientů dosud dobrou pověst. Ve vazbě i s kolegyní zůstává, protože podle policie by mohly obě ženy opustit republiku. V případě odsouzení jim hrozí až desetileté vězení.

Podobné případy se staly i v minulosti. Za zpronevěru zhruba 65 milionů korun z advokátní úschovy realitní kanceláře dostal advokát Miloš Vlasák osmiletý trest.