V lékárnách chybí penicilin. Lékaři předepisují jeho alternativy, ty jsou ale méně vhodné a často dražší

Události: V lékárnách chybí penicilin (zdroj: ČT24)

Penicilin je v řadě lékáren nedostupný. Výpadek potvrzují i praktičtí lékaři, kteří jej předepisují například na infekce dýchacích cest. Nyní tak nasazují jiná antibiotika, která však nemusí být vždy na danou nemoc vhodná. Alternativní léky jsou také často dražší než penicilin. Ministerstvo zdravotnictví chce připravit změnu zákona, která má výpadky důležitých léků pomoci překlenout.

Tablety penicilinu velmi často potřebují nejen dospělí, ale i starší děti. „Pro léčbu například bakteriální angíny, streptokokového zánětu nosohltanu a patrových mandlí nebo také k léčbě zánětu dutin bakteriálního původu,“ vysvětluje praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.
Penicilin ale v řadě lékáren nyní není k dostání.

Výpadek má konkrétně ten základní, lékaři proto musí předepisovat alternativní léky. „Museli jsme 'experimentovat' s dávkami, třeba kombinovat dvě tablety s nižší gramáží místo jedné. Nebo si některou rozpůlit podle váhy pacienta,“ prozrazuje Bezdíčková.

Někde nejsou ani alternativy

Česká televize oslovila největší řetězce a velké nemocniční lékárny. Například v Motole mají zásobu penicilinu zhruba na dva týdny. V ostravské fakultní nemocnici zbývá už jen několik krabiček léku. Lékárny BENU nemají na skladě ani jeho alternativy.

„Na základě informací, kterými disponujeme, se jedná o výpadek z důvodu výroby. To znamená, že to je na straně výrobce,“ uvedl prezident České lékárnické komory Aleš Krebs. Dle komory za nedostupností léků na recept stojí i jejich příliš nízká cena na českém trhu, protože výrobci je raději dodají do zemí, kde je cena vyšší.

Zásoby penicilinu v lékárnách
Zdroj: ČT24

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv není jisté, jak dlouho výpadek potrvá. Lékařka Ludmila Bezdíčková proto před několika týdny lékárnám ve svém okolí doporučila, aby se předzásobily i zmíněnými alternativními antibiotiky.

Válek chce připravit změnu zákona, která má výpadkům léků zabránit

Na nedostatek penicilinu, ale i čípků proti horečce a dalších důležitých léků, upozornili lékaři i z řad poslanců. „Některé léky zmizely z evropského trhu, protože se jejich komponenty vyrábějí v Číně či Rusku,“ uvedl na jednání výboru pro zdravotnictví ve sněmovně ministr Vlastimil Válek (TOP 09).

Vláda proto podle něj, aby zabránila delší nedostupnosti léčiv vyráběných v Česku, zařadila farmaceutické firmy vyrábějící léčiva mezi obory, které budou mít kvůli růstu cen energií podporu od státu.

V delším horizontu by podle něj mohla situaci zlepšit změna zákona, která by firmám distribuujícím léky nařídila u vybraných nezbytných druhů léků držet třeba tříměsíční zásobu. Válek chce téma také otevřít na příštím jednání ministrů zdravotnictví Evropské unie, které Česko v současné době předsedá. Diskutovat chce i s výrobci léků, jak dostupnost léků může EU podpořit.