Soud zrušil osvobozující rozsudek v kauze vynášení tajných informací. Případ se projedná znovu

Kauzu údajného ovlivňování trestních řízení a úniku informací od policie bude znovu řešit Obvodní soud pro Prahu 8. Případ mu totiž vrátil pražský městský soud po tom, co zrušil osvobozující rozsudek. ČT to řekl mluvčí obvodního soudu Petr Novák. Skupina osmi lidí čelí obžalobě z několika zločinů, které souvisejí s neoprávněným přístupem do policejních databází a zneužitím služebních informací pro soukromé účely.

Podle vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se členové skupiny podíleli na napomáhání k neoprávněnému pobytu cizinců v Česku, padělání a pozměňování cestovních dokladů a krácení daní. Prvoinstanční soud skupinu v lednu zprostil obžaloby s tím, že státní zástupce nepředložil dostatečné důkazy. S odvoláním však u Městského soudu v Praze žalobce uspěl a případ se projedná znovu.

„Rozsudek OS Praha 8 byl zrušen a věc byla vrácena zdejšímu soudu k novému projednání a rozhodnutí,“ potvrdil mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Novák. Městský soud podle něj obvodnímu soudu vytkl, že se nezabýval všemi důkazy, případně je nedůsledně hodnotil.

Policie případ vyšetřovala několik let. Kauza souvisí s podezřením kolem několika policistů a advokátních kanceláří v Praze, které se zabývají mimo jiné azylovým právem a pracují s ruskojazyčnou klientelou. Zásah v několika pražských advokátních kancelářích policie provedla koncem roku 2017. Podle zjištění ČT tehdy detektivové prohledali několik kanceláří – například Beáty Kolcunové a Jiřího Bureše.

Vynášení informací

GIBS zároveň podezřívala i několik policistů z vynášení utajovaných informací. Podle zjištění serveru iROZHLAS.cz několik policistů bez povolení soudu nechalo odposlouchávat konkrétní čísla. Při akci bylo tehdy zadrženo několik lidí. Mezi nimi i policisté, kteří působili zejména v Praze a Středočeském kraji.

Stíhání bylo v roce 2017 zahájeno u deseti lidí. Tři z nich byli policisté, jeden bývalý policista. Podle iRozhlasu si vedle dvojice policistů z pražské kriminálky a Národní centrály proti organizovanému zločinu vyslechla obvinění také vrchní inspektorka dopravní policie. Státní zástupce nakonec loni v lednu obžaloval osm lidí.