V Česku v pátek přibylo 192 nových nákaz, ministerstvo si zadá analýzu dopadů pandemie

V pátek přibylo v Česku 192 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je zhruba o pětinu méně než před týdnem. Incidenční číslo se nezměnilo, stoupl ale počet hospitalizovaných z 32 v předchozí pátek na 41. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. Resort v současnosti chystá analýzu pandemie, která má Česku posloužit pro budoucno.

On-line přenos
Koronavirus - červenec
21:53

Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

18:44
Česko

Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

18:36
Česko

Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Denní počty nově nakažených koronavirem začaly zhruba na přelomu června a července stoupat. Odborníci to tehdy dávali do souvislosti s šířením nakažlivějšího kmene koronaviru delta a větším šířením nákazy mezi mladými, méně proočkovanými lidmi. Nyní už ale posledních šest dní v řadě počty nových případů ve srovnání se stejnými dny předchozího týdne klesají.

Takzvané incidenční číslo, kterým se stát řídí při určování protiepidemických opatření, se nezměnilo. Zůstává na čtrnácti nově potvrzených případech nákazy na každých 100 tisíc obyvatel. Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, v sobotu oproti pátku kleslo z 0,92 na 0,91. Na hodnotách nižších než jedna, které značí zpomalování šíření nákazy, se drží již šestý den.

V pátek se také snížil podíl potvrzených případů nemoci na počtu testovaných u nejpočetnější kategorie prováděných testů – preventivních a plošných. Podíl potvrzených případů naopak stoupl u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, a to z 0,87 procenta na 0,97 procenta – počet těchto testů nicméně tvoří zlomek z celkového počtu testovaných.

Při zohlednění počtu nově nakažených na sto tisíc obyvatel eviduje Česko za poslední dva týdny třicet případů (minulý týden to bylo osmadvacet), což – v porovnání se sousedními zeměmi – představuje spíše horší bilanci. Slovensko má za 14 dní sedm nových případů a Polsko tři nové případy na sto tisíc obyvatel, Německo jich hlásí jednadvacet. Horší situace je v Rakousku, kde se jedná o 48 nově nakažených. 

Sesbírat poznatky

Pandemie představuje pro tuzemskou zdravotní péči výzvu i z dlouhodobého hlediska. Ministerstvo zdravotnictví chce na analýzu poznatků získaných během epidemie poslat v nadcházejících dvou letech 150 milionů korun. Šetření má pomoct najít vhodné postupy pro zdravotní péči pro případ, že bude epidemie pokračovat nebo se bude opakovat.

Podle ministerského materiálu covid-19 otevřel řadu témat ve virologii nebo imunologii. „V oblasti buněčné a molekulární biologie se jedná především o diagnostiku, na pracovištích infekčního lékařství o nutnost předání běžných infekčních nemocných do péče blízkých oborů s cílem zaměřit se na léčbu středně těžkých forem onemocnění, o léčbu těžkých forem a o obavu přetížení pracovišť intenzivní péče, o dopad do oblasti duševního zdraví,“ uvádí.

Epidemie ovlivnila podle předkladatelů chod řady klinických oborů. Pro zdravotnické pracovníky znamenala změnu dennodenní rutiny v dodržování zavedených diagnosticko-léčebných postupů. Řada rutinních výkonů, screeningových vyšetření byla odsunuta, aniž by byly přesně známy důsledky pro zdraví obyvatelstva, doplňuje. Analýzy dopadů pandemie mají vzejít z jedné veřejné soutěže, která bude vyhlášena ještě letos.