Policii se přihlásil muž, který se přiznal k posprejování Karlova mostu

Policie zveřejnila záběry muže a ženy, které chce vyslechnout (zdroj: ČT24)

Policii se v sobotu podvečer přihlásil mladý muž, který se přiznal k posprejování části Karlova mostu v Praze. Poznal se na zveřejněných záběrech z kamer. Policisté vědí, i kdo je mladá žena, která byla na záznamech s ním. Oba jsou mladiství, podle zákona proto policie nemůže sdělovat k případu další informace, uvedla pražská policie na webu a Twitteru.

„V podvečerních hodinách se na místní oddělení policie dostavil mladík, který se poznal na záběrech v médiích a k posprejování mostu se přiznal. Také již známe totožnost dívky ze zveřejněných záběrů, která byla s ním. Vzhledem k tomu, že jsou oba mladiství, zákon nám nedovoluje k věci poskytnout další informace,“ informovala policie.

Trestný čin poškození cizí věci může soud potrestat až tříletým vězením, mladistvým v případě prokázání viny hrozí nižší tresty. Škoda, kterou na jedné z nejznámějších památek Česka vznikla, byla předběžně vyčíslena na sto tisíc korun.

Policie v sobotu ráno oznámila, že kvůli pomalování mostu nápisy chce vyslechnout muže a ženu, které dohledala na záznamech kamer. Nesdělila, zda je podezírá přímo z posprejování mostu. V poledne zveřejnila jejich záběry z kamer a vyzvala občany, aby jakékoliv informace o mladé dvojici sdělili na linku 158. Nevyloučila, že šlo o cizince, proto požádala o pomoc také zaměstnance ubytovacích zařízení.

Případem se policie zabývá od pátku, kdy se na části Karlova mostu objevily nápisy v angličtině nasprejované nesmyvatelnou modrou barvou. Jsou na části kamenného zábradlí, na podstavci jedné ze soch i na lampě. Podle mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové odborný restaurátor nápisy odstraní o víkendu. Potrvá to v řádu několika hodin, maximálně několika dní podle obtížnosti, uvedla.

Jak z Karlova mostu potvrdila i redaktorka České televize Zuzana Smiešková, nápisy začne odstraňovat už v sobotu akademický restaurátor, který má oprávnění ministerstva kultury, tedy člověk, který smí pracovat na národní kulturní památce.

„Na místě byl už ráno, aby proběhly chemické zkoušky a byla zvolená vhodná technologie odstraňování,“ dodala. Připomněla, že poškozených je zhruba třicet metrů a dá se tak očekávat, že práce budou pokračovat i zítra.

Restaurátor vyvinul na odstranění graffiti vhodnou směs

Sám restaurátor Jakub Tlučhoř, který začal odpoledne odstraňovat graffiti z Karlova mostu, odhadl, že práci dokončí v řádu dní. Vandalské projevy sprejerů odstraňoval z nejstaršího mostu v Praze už několikrát, tento případ ale označil za zatím nejrozsáhlejší. Muž, kterého na místo povolala Technická správa komunikací, řekl, že při odstraňování graffiti je důležité začít co nejdříve.

Na základě odebraných vzorků vyvinul vhodnou směs organických rozpouštědel. „Je to gel, který se nanese na jednotlivá počmáraná místa a cyklicky se bude tlakovou párou vhánět do povrchu kamene, aby se z porézního systému vytlačily pigmenty a nedošlo k žádnému poškození kamene,“ popsal muž, který kvůli aktuálnímu případu přerušil zahraniční dovolenou.

Zábradlí prošlo před časem rekonstrukcí a část kvádrů je nová. Podle Tlučhoře to ale při metodě odstraňování spreje nebude hrát roli. „Nový kámen má podobné složení. Je to hrubozrnný křemenný pískovec s podobnými porézními systémy,“ vysvětlil.

Vandal zanechal na mostě nápisy v angličtině nasprejované nesmývatelnou tyrkysovou barvou. Potřísněný je podstavec sochy svatého Augustina, na který sprejer umístil nápis „sorry“ (promiň). Od této sochy pak směrem ke Starému Městu střídavě počmáral zábradlí i stojany lamp. Nejrozsáhlejší nápis zabírá více než desetimetrový vršek zábradlí za sochou svatého Jana Nepomuckého. Pachatel napsal například U hurt me (Ublížil/a jsi mi) nebo I love you & I hate you (Miluji tě a nenávidím tě).

V posledních měsících to není ojedinělý případ, poslední poškození takzvaným tagem se stalo podle Liškové na schodišti na přelomu května a června.

Karlův most vandalové poničili už několikrát

Most posprejovali vandalové i v minulosti. Loni v prosinci potvrdil pražský městský soud roční podmíněný trest německému turistovi Benjaminu Wittigovi, který spolu se svým bratrem Niclasem Steigerem v létě 2019 posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu. Cizinci ponechal také stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let.

Obvodní soud pro Prahu 1 v listopadu 2019 rozhodl, že Karlův most posprejovali oba bratři. Steiger vinu od počátku přiznával a už v závěrečné řeči uvedl, že rozsudek přijme. Dodal však, že si neuvědomil, na jak významnou památku graffiti umístil.

Starší z bratrů obvinění odmítl. Uvedl, že nápis o rozměrech pět krát dva metry na most nastříkal pouze Steiger.