V pátek přibylo 278 nakažených, o 115 víc než před týdnem. Dál roste i reprodukční číslo

Testy v pátek odhalily v Česku 278 nových případů koronaviru, o 115 víc než ve stejný den minulého týdne. Všechny tři pracovní dny tohoto týdne se denní nárůst nakažených pohyboval nad dvě stovky. Počet lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích, ale neroste. Ministerstvo zdravotnictví jich nyní podle údajů na webu eviduje 35, z toho čtyři ve vážném stavu, před týdnem bylo hospitalizovaných 38. Reprodukční číslo oproti předchozímu dni mírně vzrostlo na 1,27 z necelých 1,22.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Momentálně připadá v Česku v uplynulých sedmi dnech na sto tisíc obyvatel skoro 12 nakažených, minulý pátek bylo takzvané incidenční číslo osm. Nejhorší situace je dál v Praze, kde číslo znovu stouplo a nyní je 36. Následuje Plzeňský kraj s 24 případy za týden v přepočtu na obyvatele. Na druhém konci žebříčku je Karlovarský kraj, kde připadají zhruba tři nemocní s covidem na sto tisíc obyvatel.

V mezitýdenním srovnání začaly denní nárůsty stoupat ke konci června, s výjimkou svátků 5. a 6. července. Ve volných dnech se ale méně testuje. Páteční nárůst je stejný jako ve středu, ve čtvrtek laboratoře zjistily nákazu u 253 testovaných.

Skoro třetina čtvrtečního nárůstu připadá na Prahu, kde hygienická stanice eviduje za pátek 96 nově nakažených, v Plzeňském 40 a ve Středočeském kraji to bylo 35.

Od začátku epidemie se v České republice koronavirus prokázal u téměř 1,7 milionu lidí, z toho 98 procent z nich se vyléčilo a 30 331 s potvrzeným onemocněním covid-19 zemřelo. Za posledních pět dní ministerstvo žádné úmrtí neeviduje, v neděli jedno, zpětně se ale mohou ještě údaje změnit. 

Epidemická situace se v zemi zhoršuje kvůli šíření nakažlivější varianty delta. Kvůli tomu pro prokázání bezinfekčnosti na covid-19 už nestačí uplynutí tři týdnů od první dávky očkování. Za bezinfekční jsou považováni lidé až po 14 dnech po dokončeném očkování, tedy nejběžněji po druhé dávce vakcíny, nebo pokud jsou maximálně 180 dní po prodělání nákazy. Jinak se musí prokázat negativním testem.

Podle odborníků se nyní šíří nákaza nejvíc mezi mladými lidmi, kteří jsou málo proočkováni. Očkovat se v Česku mohou lidé od 12 let. V pondělí začnou v Praze fungovat dvě očkovací místa, do kterých budou moci lidé přijít bez předchozí registrace či objednání termínu. Budou na hlavním nádraží a v obchodním centru na Chodově.

Dokončené očkování má v Česku víc než třetina populace, přes 3,7 milionu lidí. Dalších 1,4 milionu obyvatel je očkováno částečně. Za pátek zdravotníci aplikovali 91 618 dávek, zhruba o 17 tisíc méně než předchozí týden. V mezitýdenním srovnání ubylo i provedených testů, tento pátek jich bylo přes 123 tisíc, z toho necelá třetina byla provedena spolehlivější PCR metodou, ostatní byly antigenní. Před týdnem, kdy začínal prodloužený sváteční víkend, bylo testů téměř 149 tisíc.

Vojtěch chce víc kontrol v klubech

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce kvůli nárůstu počtu nových případů více kontrol dokumentů o bezinfekčnosti v klubech. V rozhovoru pro iRozhlas.cz řekl, že o ně požádá hygieniky a policii.

„Situace se zhoršuje v Praze, částečně ve středních Čechách a trochu v Plzeňském kraji. Je ale potřeba říct, že jsou to primárně lidé kolem 16 až 20 let. Nejsou naočkovaní a mají nejvíc kontaktů. Po škole si zkrátka užívají prázdniny,“ uvedl ministr.

Objevily se podle něj znovu také nákazy v pražských nočních klubech. Před rokem hygienici spojili s ohniskem v klubu Techtle Mechtle více než 160 případů v několika krajích. Nedávno řešili podobný případ také v Nizozemsku. Vojtěch proto požádal hygieniky, aby se na kontroly klubů zaměřili. „Řekl jsem paní hlavní hygieničce, aby se společně s policií zaměřili na kontroly, zda i v nočních klubech lidé dodržují povinnost, že musí mít certifikáty,“ dodal.

SÚKL eviduje předávkování ivermektinem

Několik lidí se v Česku předávkovalo lékem s obsahem ivermektinu, který se používá jako antiparazitikum a experimentálně byl podáván při léčbě covidu-19, uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíková. Ke kolika případům předávkování došlo, úřad neupřesnil. „Máme také informace, že lidé používali tekutý veterinární přípravek s obsahem ivermektinu,“ dodala Brunclíková.

Ministerstvo zdravotnictví letos v březnu umožnilo zdravotnickým zařízením podávat pacientům s covidem-19 v rámci experimentální léčby lék ivermektin. Předepsání léku mělo záležet na rozhodnutí konkrétního lékaře. Mnozí lidé pak v léku, který byl původně schválen k jiným účelům, viděli naději v době epidemie a snažili se preparát si sami obstarat. Podávat pacientům ho už dříve začala například Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Její lékaři ale varovali před jeho užíváním bez konzultace s lékařem, při předávkování totiž hrozí poškození orgánů.

SÚKL rovněž zaznamenal čtyři případy internetových inzerátů, kdy někdo nabízel přípravky s ivermektinem. Léčivo je na lékařský předpis a zákon jeho prodej přes internet neumožňuje.

Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) tento lék už dříve při léčbě a prevenci covidu-19 nedoporučila. SÚKL také uváděl, že pro použití ivermektinu při léčbě covidu-19 není dostatečné množství dat.