Věřím, že se děti začnou vracet do škol 12. dubna, řekl Plaga. Zprvu chystá rotační výuku

V pátek bylo na covid-19 pozitivně testováno 7654 lidí. Pokračuje tedy pokles počtu nově nakažených – předchozí pátek to bylo o dva tisíce více, za dva týdny spadl počet na polovinu. Klesá i počet testů. Méně je i hospitalizovaných, 7858. Poslanci v pátek povolili kabinetu prodloužit nouzový stav do 11. dubna s tím, že zákaz pohybu mezi okresy má skončit po Velikonocích. Vyzvali vládu, aby do konce března sestavila plán návratu žáků do škol. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že koncepce návratu existuje již dlouho, čeká se hlavně na svolení epidemiologů. Věří, že to bude možné 12. dubna.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Celkový počet pozitivních testů na koronavirus byl v pátek o dva tisíce nižší než minulý pátek, od 12. března spadl za dva týdny počet nových případů zhruba na polovinu – z necelých 15 tisíc na 7654. Klesá i počet hospitalizovaných, k sobotnímu ráno jich bylo oproti předchozímu týdnu o devět stovek méně.

Evoluční biolog z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Jaroslav Flegr věří, že pokles bude pokračovat díky jaru a vyšším teplotám venku. Domnívá se, že by se mohlo šíření viru zpomalit o 30 procent. „Těch 30 procent bude mít obrovský dopad na rychlost šíření. Až se udrží pár dní teplota dostatečně vysoká, tak myslím, že zaznamenáme velký sešup v počtu denně nakažovaných,“ poznamenal.

Z okresů je na tom nyní nejhůře Jindřichohradecko se 755 novými případy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní a Českolipsko se 754 případy na sto tisíc obyvatel v témže období. Nejnižší je nyní míra nákazy na Chebsku, které se v lednu a únoru potýkalo s mohutným rozšířením nákazy a přetíženou nemocnicí. Nyní však eviduje pouze 88 nakažených na sto tisíc obyvatel za týden.

V celé republice připadá na sto tisíc obyvatel 1111 nakažených, avšak ve dvoutýdenní retrospektivě. Je to stále velmi vysoký počet, ale i z něj je patrné, že epidemie slábne – nyní je dvoutýdenní počet infikovaných na sto tisíc lidí zpět na úrovni druhé poloviny února. Reprodukční číslo kleslo těsně pod 0,8, což by v původní verzi protiepidemického systému – kterým se již vláda neřídí a hlavní hygienička Pavla Svrčinová pracuje na jeho revizi – znamenalo, že reprodukční číslo již rizikové skóre vůbec nezatěžuje. PES je nyní na hodnotě 56, což by odpovídalo třetímu stupni opatření.

Letošní březen je v Česku nejhorším měsícem od začátku pandemie z pohledu počtu obětí covidu-19. Od začátku měsíce zemřelo 4977 lidí nakažených touto chorobou, což je o tři více než loni v listopadu. Březen však ještě neskončil. Celkem zemřelo 25 778 lidí s prokázanou nákazou. 

Byl bych rád, kdyby se školy začaly otevírat 12. dubna, řekl Plaga

Trvá uzavření okresních hranic a bude to tak nejméně do Velikonoc. Vláda v pátek večer se svolením Poslanecké sněmovny prodloužila nouzový stav, poslanci ji však doprovodným usnesením zavázali, aby okresní uzávěru zrušila nejpozději 6. dubna, tedy s koncem velikonočních svátků.

Zavřené zatím zůstávají školy i školky, podle dalšího usnesení sněmovny by to mělo trvat nejdéle do týdne po Velikonocích. Podle usnesení by vláda měla zajistit otevření školek a prvního stupně základních škol od 12. dubna.

Ministr školství Robert Plaga řekl po jednání s prezidentem a jeho expertním týmem v Lánech, že věří, že se tento termín podaří splnit, ale že bude záležet na rozhodnutí epidemiologů, respektive ministerstva zdravotnictví. Dodal, že Miloš Zeman je k termínu otevření škol skeptičtější. Jisté podle ministra je, že se školy neotevřou dříve. „Z pohledu ministerstva zdravotnictví je to první možný termín,“ uvedl Plaga.

Sněmovna také vládu vyzvala, aby do konce března připravila komplexní plán návratu všech žáků a studentů do tříd. Plaga upozornil, že takový plán v zásadě existuje, jde spíše o to, kdy bude možné zavádět jej. Kromě dětí ze školek a prvního stupně základních škol by chtěl co nejrychleji obnovit praktickou výuku, v úvahu podle ministra školství připadá prodloužení zkušebního období u učňovského školství. Mezi jednotlivými kroky při znovuotevírání škol by měly být dvoutýdenní odstupy.

Plaga počítá s tím, že po znovuotevření škol se budou děti ve třídách střídat. „Využíváme studií (…) které říkají, že pro návrat většího počtu dětí je potřeba využít rotačního schématu výuky,“ upozornil.

Součástí příprav na otevření škol je také očkování učitelů proti covidu-19. Podle ministra dostalo první dávku sto tisíc z nich, registrovalo se jich 190 tisíc. Objevil se problém s tím, že s koncem týdne propadne kód, který učitelům umožňuje přednostně se k očkování zaregistrovat, což považují za problém například ti, kteří covid-19 nedávno prodělali a mají díky tomu protilátky. Podle Plagy by se do neděle měli registrovat i oni.

Začátek turistické sezony s uzavřenými okresy

Výrazné omezení pohybu znamená, že poslední březnový víkend, který obvykle bývá ve znamení zahájení turistické sezony – otevírají se hrady a zámky, rozjíždějí se turistické vlaky – toho přináší minimum. V Praze začínají plout přívozy, ale to je vše, v Ústeckém kraji pojedou některé turistické vlaky, ale pouze ty, které nepřejíždějí okresní hranice.

Vzhledem k nočnímu zákazu vycházení po 21. hodině zase bude mít minimální bezprostřední dopad začátek letního času v neděli ve 2:00 SEČ. Nepojedou vlaky, které by musely začít krátit hodinové zpoždění, pouze dopravní podniky, které i v době zákazu vycházení vypravují noční spoje, jich vypraví méně.

Pandemická opatření ovlivnila i tradiční akci Ukliďme Česko vyhlášenou na 27. březen. Lidé, kteří chtějí uklízet veřejná prostranství se letos nesešli spolu ani s organizátory. Pytle na úklid si mohou vyzvednout v pytlomatech, kde najdou také mapku, kde je třeba nejvíce uklidit a kde nechat sesbíraný odpad.

Opatření vůči České republice uvolní o půlnoci ze soboty na neděli Německo, které zemi vyřadí ze seznamu zemí s výskytem koronavirových mutací. Znamená to konec uzavření hranic, respektive kontrol, které vracely většinu lidí kromě řidičů tranzitní dopravy a pendlerů pracujících v oborech považovaných za kritické. Ani po půlnoci ale nebude možné do Německa cestovat bez omezení. Česko zůstává vysoce rizikovým státem, a tedy je příjezd do Německa možný pouze s negativním testem, ale ani s ním se cestující nevyhnou karanténě.