Policie v týdnu po uzavření okresů otočila 10 500 aut. Někteří řidiči tvrdili, že o opatření nevěděli

Události: Týden zpřísněných opatření (zdroj: ČT24)

Během prvního týdne zákazu cestování mezi okresy se muselo z jejich pomezí vrátit 10 500 aut. Oznámil to policejní mluvčí David Schön. Hlídky většině lidí, kteří vládní pravidla nerespektovali, pouze domlouvaly. Pokutu za porušení restrikcí vyhlášených vládou dostalo 1450 lidí, další dva tisíce za porušení pravidel zavedených ministerstvem zdravotnictví, k nimž patří zejména špatné nošení respirátorů.

Od počátku března zakázala vláda lidem opustit okres, kde bydlí, na vycházkách se nesmí ani z obce. Mezi výjimkami jsou zejména cesty do práce nebo k lékaři. Zároveň platí i další opatření vyhlášená již dříve, jako je noční zákaz vycházení, a povinnost nosit respirátory. Policie sama na kontrolu dodržování vládních pravidel vyčlenila 26 tisíc svých lidí, na okresních hranicích jim pomáhají i čtyři tisíce vojáků a tři stovky celníků.

Většinou policie domlouvá, za porušení vládních nařízení udělila 1450 pokut

Po prvním týdnu hlásí 700 tisíc provedených kontrol, ve více než 28 tisících případů narazila na problém. Nejčastěji to byla nedostatečně zakrytá ústa a nosy, ale také hlídky vrátily z okresních hranic 10 500 aut. Kdo chce okresní hranici překročit, musí mít u sebe potvrzení zaměstnavatele, případně čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty, pokud jede například k lékaři.

Posádky aut, která se musela otočit, předepsané dokumenty neměly a podle policistů nepatřily do žádné z výjimek. „Jako nejčastější důvod uváděli cestu za nákupem nebo za rodinou, kdy nešlo o výjimku, která je uvedena v usnesení vlády, tedy cestu za účelem zajištění nezbytných potřeb příbuzných a blízkých,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Policejní prezident Jan Švejdar již krátce po zahájení kontrol na hranicích okresů hovořil o tom, že vše probíhá bez vážných komplikací, což se do konce týdne nezměnilo.

„Řidiči jsou už připraveni dopředu, jsou to nejčastěji lidé, kteří jedou do práce a mají přichystané potvrzení od zaměstnavatele. V porovnání s minulým pondělím je to rozdíl. Ze začátku to bylo ještě zmatené, lidé často neměli potvrzení u sebe, dávali jsme jim ho až na místě a tady jej vypisovali. Tím, že už jsme tady jako hlídka často, řadu z nich poznáme a už na sebe jen mávneme,“ řekla policistka kontrolující auta projíždějící z Přerovska na Olomoucko poblíž Brodku u Přerova.

Podotkla, že nejtěžší je pro ni vysvětlit některým lidem, proč je za hranice okresů nepustí. „Někteří říkají, že tuto situaci nesledují, musíme jim ta opatření vysvětlit,“ doplnila policistka.

Podle mluvčího Schöna se drtivá většina případů obešla bez trestu a policisté je vyřešili napomenutím. Kvůli nerespektování vládních nařízení, mezi které patří zákaz opouštět domovský okres, uložili pokutu ve zhruba 1450 případech a dalších 500 postoupila ke správnímu řízení.

Na respirátory dohlížejí i strážníci

Za nedodržení mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, což je zejména nenošení respirátorů či nanoroušek, dostalo od republikové policie pokutu zhruba 2000 lidí a necelých 600 případů dostanou na stůl úředníci.

Na dodržování ministerských, ale i vládních nařízení dohlížejí také strážníci. Ti pražští po začátku březnového lockdownu narazili na 6749 jejich porušení, což byly tři čtvrtiny počtu za celý únor.

Více než 90 procent porušení pravidel se týkalo nošení respirátorů či chirurgických roušek, které jsou od 1. března nově povinné i venku. Do konce února je lidé venku museli nosit pouze, když se přiblížili k někomu jinému méně než na dva metry.

„Ochranu prostředků dýchacích cest strážníci kontrolovali jak v MHD, tak na veřejných prostranstvích. Právě zde zjistili nejvíce porušení, konkrétně 4518. V MHD odhalili 1650 prohřešků,“ uvedla mluvčí Městské policie Praha Irena Seifertová. 

I strážníci lidem převážně domlouvali. Rozdali 707 pokut v celkové výši 135 tisíc korun.

Venkovní kouření po Českých lvech

Policisté prověřují také chování některých lidí, kteří se v sobotu zúčastnili předávání Českých lvů. Na sociálních sítích se objevily fotografie, které zachytily umělce, jak se občerstvují u stolečků bez roušek i rozestupů. Akci povolilo ministerstvo zdravotnictví a všichni účastníci museli mít negativní PCR test.

Že se policisté případem zabývají, potvrdil policejní mluvčí Jan Rybanský, podle kterého se o případu dozvěděli z médií. „Věc již prověřujeme a v případě zjištění podezření na nerespektování vládních nařízení toto oznámíme příslušnému správnímu orgánu,“ uvedl mluvčí. Další podrobnosti policie nesdělila, prověřování je podle ní v počátcích.

„Jako pořadatelé ručíme pouze za průběh akce uvnitř prostor konání, nikoliv za dění venku. Situace, která nastala, nás samozřejmě mrzí,“ řekl prezident České filmové a televizní akademie Ivo Mathé serveru Seznam Zprávy.