Pediatři chtějí lepší péči pro chronicky nemocné děti ve školách

Události: Pediatři chtějí lepší péči o chronicky nemocné děti (zdroj: ČT24)

Pediatři chtějí zlepšit péči o chronicky nemocné děti. Podle nich mívají například diabetici nebo epileptici stále častěji problém už s přijetím do mateřské školy. Překážkou jsou ale například také nejasné kompetence pedagogů při podávání léků.

Lékaři chtějí prosadit, aby ředitelé museli ze zákona zajistit kompetentní osobu zodpovědnou za zdravotní dohled nad chronicky nemocnými dětmi. Připravují i možnou smlouvu pro učitele a rodiče. „Pomůžeme vytvořit smlouvu mezi učiteli a rodiči, kde by byla jasně vymezená odpovědnost,“ nastínil vedoucí oddělení dětské endokrinologie a diabetologie Fakultní nemocnice v Motole Zdeněk Šumník.

Podle České pediatrické společnosti totiž přibývá rodin, které mají problém s umístěním chronicky nemocných dětí do škol a školek. „Pokud potřebují dodávat chronickou léčbu a medikaci, tak není jasné, kdo je za to zodpovědný,“ uvedl Šumník. Dohled nad zdravotním stavem dítěte je vesměs na dohodě mezi rodiči a pedagogy.

„Ze začátku jsme měli problém hlavně v tom, že školka Madlence odmítala vážit jídlo,“ sdílela svou zkušenost Michaela Knížová. Její dceři Magdaleně objevili lékaři před šesti lety cukrovku. Právě v době, kdy měla nastoupit do školky. Vyšla až druhá v pořadí.

Stejný problém byl i se školou. „V jedné škole mi bylo řečeno, že si mám nechat dceru na individuálním vzdělávání, že prostě nejsou schopni vytvořit podmínky,“ vzpomíná. Magdalena byla u šesti zápisů, vyšla až sedmá škola.

Situaci chce řešit resort zdravotnictví i školství

Také ministerstva zdravotnictví a školství se shodují na tom, že počet chronicky nemocných dětí ve školkách a školách roste a že situaci budou muset řešit. Resort zdravotnictví ale nechce přenést větší odpovědnost na učitele. „Pedagogičtí pracovníci nejsou způsobilí k tomu, aby mohli poskytovat zdravotní služby nebo výkony,“ zdůvodnila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

O detailech budou lékaři s resortem zdravotnictví dál jednat. Pomoct by to mohlo nejen diabetikům, ale i třeba dětem s těžkými alergiemi nebo epileptikům.