Koronavirové restrikce svázaly i Štědrý den. Chybí polévka i oslava s medvědy, kostely o půlnoci pojmou jen část věřících

Vánoce se letos musí obejít bez mnoha tradic – těch opravdu tradičních, ale i některých novodobých. Obvyklé rozdávání polévky letos s výjimkou akce pořádané odpůrci vládních opatření odpadlo, na obvyklé vánoční návštěvy musí zapomenout i medvědi v Českém Krumlově. Na půlnoční se večer budou moci vypravit jen lidé, kteří si zamluvili místa v kostelech, které vláda povolila zaplnit jen z pětiny.

Jsou vánoční akce, které nepřekazila ani koronavirová pandemie, i když v Česku před Vánoci velmi rychle sílila. Patří k nim štědrodenní koupání otužilců v České Lípě. Úplně spokojeni nebyli kvůli počasí, které bylo na jejich vkus příliš teplé.

„Škoda, že počasí nebylo víc vánoční, že není sníh ani led, ale i tak byla dobrá nálada a užili jsme si to,“ řekl jeden z otužilců Jiří Matička.

Otužilecké koupání v České Lípě není vysloveně tradiční, protože se městští otužilci sdružují až od letošního roku. Do vln se ale vydali na Štědrý den lidé i v dalších městech, plavali například na lesním koupališti v Liberci i v jablonecké přehradě.

Otužilci a otužilkyně při vánočním koupání v České Lípě
Zdroj: Vít Černý/ČTK

Lidé si na Štědrý den mohou také chodit – a chodí – pro Betlémské světlo. Na Moravě, kde prší, přicházejí i přes rozmary počasí. V Olomouci je rozdávají skauti u sloupu Nejsvětější trojice a lidé k nim od rána přicházejí, byť fronty se netvoří.

I u Betlémského světla je ale patrné, že doba je mimořádná. Nejenže mají skauti zakrytá ústa a nosy. Světlo předávají na špejlích, které potom zahazují, aby je nedostal do ruky další člověk. 

Bez polévky i medvědího mlsu

Pravděpodobně nejznámější a veřejně nejvděčnější novodobou štědrodenní tradicí bylo rozdávání rybí polévky primátorem a dalšími komunálními politiky v centru Prahy. Magistrát namísto toho poslal dary do nemocnic a neziskovým organizacím, které pomáhají lidem bez domova, předal jídlo z potravinové sbírky.

„Bohužel letos se rozlévání polévky konat nebude. Prosím Pražany, aby v poledne, jak bylo zvykem, na Staroměstské náměstí nepřicházeli, protože tady opravdu žádný program ani polévka nebudou,“ uvedl radní Jan Chabr (TOP 09/Spojené síly).

Podstatně chudší než obvykle je Štědrý den i před zámkem v Českém Krumlově. Středobodem Vánoc bývají krumlovští medvědi, ale akci Medvědí Vánoce letos pořadatelé zrušili. Podívat se na zvířata je možné, ale nejsou doprovodné akce – alespoň ne pro lidi.

„S kamarády a synem jsme se rozhodli, že medvědy o Vánoce neochudíme. Dáme jim tam stromky, ozdoby, dárky. Nahoře bude také stromek pro návštěvníky a bedny, kam mohou nosit dárky, ale bohužel letos nemůžeme nic vydávat,“ řekl Jan Černý, který se o krumlovské medvědy stará 44 let. Obvykle mohou dospělí návštěvníci zámku ochutnat medvědí mls připravený z vína, rumu a koření a děti čaj s medem a bonbony nebo čokoládu.

Medvědář míní, že medvědi si všimli, že turistů letos ubylo. „Zvířatům lidé chybí. Jsem vděčný za každého člověka, který na ně zavolá,“ řekl.

Medvědí Vánoce v Českém Krumlově
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Kostely se otevřou jen lidem s místenkami

Koronavirové restrikce výrazně ovlivní i jednu z nejdůležitějších vánočních tradic, tedy půlnoční mše. Na ně obvykle přicházejí i lidé, kteří do kostela běžně nechodí. Ze zákazu vycházení, který platí od 23 hodin do pěti ráno, sice vydala vláda pro vánoční půlnoční mše výjimku, ale povolila zaplnit kostely nanejvýš z 20 procent.

Většina farností proto zorganizovala rezervace míst, a na koho se nedostalo, bude muset sledovat bohoslužbu jen na dálku. Například na bohoslužbu v pražské katedrále svatého Víta, Vojtěcha a Václava, kterou bude sloužit arcibiskup Dominik kardinál Duka, mohou jen lidé, kteří si včas vyzvedli vstupenku.

Některé farnosti se pokusily situaci vyřešit i jinak. Například odslouží více bohoslužeb, v pražských Holešovicích nebude půlnoční v kostele svatého Antonína Paduánského, nýbrž venku před ním.

Domů na svátky odjíždí jen málo lidí z domovů seniorů

Na Vánoce domů odjíždějí někteří klienti domovů pro seniory. Není jich ale mnoho. Například z klientů domova v brněnských Medlánkách stráví podle jeho ředitelky svátky s rodinou jen pět procent. Část z nich navíc stráví se svými nejbližšími pouze jedno odpoledne.

Návštěvy rodin jsou pro seniory z domovů komplikované, protože je po návratu čeká testování na koronavirus a také preventivní izolace. 

Podle ředitelky domova z Bystřan na Teplicku Miroslavy Barešové mají klienti obavy především z této karantény po návratu. Spíše proto využívají návštěvních hodin, kdy se mohou s blízkými setkat – často v návštěvních boxech, které mají případnému přenosu nákazy zabránit.