Státní zástupce obžaloval kvůli pašování drog do věznice Valdice 15 lidí

Státní zástupce obžaloval patnáct lidí kvůli pašování drog do věznice Valdice na Jičínsku. Případem se nyní bude zabývat Okresní soud v Jičíně. Na dotaz ČT to uvedl okresní státní zástupce Michal Chvojka. Opiáty a léky se do vězení podle kriminalistů dostávaly třeba v obalech od fixů nebo ve speciálně upravených obálkách. Jeden z obžalovaných se tablety pokusil pronést ve spodním prádle, když šel na návštěvu za odsouzeným.

„V uvedené trestní věci byla ze strany zdejšího okresního státního zastupitelství podána obžaloba Okresnímu soudu v Jičíně. S případnými dotazy k aktuálnímu stavu věci se tedy obracejte na uvedený okresní soud,“ uvedl Chvojka.

Policie o vyšetřování poprvé informovala v lednu. Obvinila osm lidí, už tehdy však avizovala, že počet obviněných zřejmě ještě stoupne. Trasy, kudy drogy do nejstřeženější věznice mířily, mapovala od loňského září.

Z 15 stíhaných je sedm z řad odsouzených, jedna osoba je vazebně stíhaná a sedm je jejich známých. „Skupina pracovala organizovaně s cílem dopravit do valdické věznice zneužitelná léčiva i omamné a psychotropní látky a ty posléze distribuovat dalším odsouzeným,“ řekla v listopadu mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková. Dvanácti obviněným hrozí v případě odsouzení až deset let vězení, třem hrozí až pětiletý trest.

Podle policie posílali obvinění do věznice opiáty, zneužitelné léky nebo transdermální náplasti. A to ukryté v různých předmětech, například v igelitových taškách s úkryty, obalech od fixů nebo speciálně vyztužených a upravených obálkách.

Lednový zásah ve věznici

Kriminalisté v lednu zasahovali přímo ve věznici a v tutéž dobu provedli domovní prohlídky na čtyřech místech v republice. Na zátahu se podílely desítky policistů. Policie odhalila od té doby ještě další způsoby, jak léky a drogy do Valdic dostat. Jeden z obviněných se dokonce pokusil propašovat tablety ve spodním prádle. Mezi obviněnými je také jednasedmdesátiletá žena, kterou podle policie k posílání drog instruoval její vnuk uvězněný ve Valdicích. Ženě nyní hrozí až deset let vězení.

Případ podle kriminalistů potvrdil, že na pašování drog do věznic se většinou podílejí rodinní příslušníci nebo osoby blízké odsouzeným. „Pro transport zneužitelných léčiv a psychotropních a omamných látek do věznice využívají nejčastěji doručovaných balíků pro osobní potřebu odsouzených a snaží se maximálně zakrýt jakoukoliv stopu,“ uvedla Vlčková.

Zasílání drog do věznice Valdice policie odhalila již v minulosti. Například v roce 2018 si odsouzený muž nechal od svého syna poslat do vězení pervitin. Poštovní zásilku s drogou ale vězeňská služba odhalila.

Věznice Valdice patří k nejtěžším českým káznicím, trest si v ní odpykává asi 1100 vězňů.