Šumavě chybí peníze na běžkařské trasy

Na úpravu šumavských tras pro běžkaře chybí peníze (zdroj: ČT24)

Na úpravu šumavských tras pro běžkaře chybí skoro milion korun. To je přibližně polovina potřebné částky. O náklady se vždy dělily obce a regionální agentura, která sháněla peníze od krajů i od soukromých firem. Generální sponzor ale letos chybí.

Polovinu nákladů z dvou milionů korun si rozdělí obce. Zbytek má na starosti regionální rozvojová agentura. Té ale zbylo z loňské sezony jen sto padesát tisíc. Kdo letos zaplatí rolby na šumavské běžkařské trasy, tak zatím není jasné.

„Kdybychom chtěli dodržet princip padesát na padesát, tak bychom potřebovali osm set tisíc korun,“ řekl vedoucí Regionální rozvojové agentury Šumava Miloš Picek.

Dosud se totiž nenašel sponzor jako v předchozích letech. A jisté nejsou ani peníze z Jihočeského a Plzeňského kraje. Bez nich hrozí, že obce s malými rozpočty nebudou upravovat všechny stopy a nebo ne tak často. Náklady starostové dříve také snižovali i drobnými dotacemi. Letos ale nesehnali nic. O prořezání tras a opravy mostů už se před začátkem sezony postaral národní park.

Na náklady Kvildy

Jeden z běžkařských okruhů začíná například za obcí Kvilda na Prachaticku. Celkem je tam padesát kilometrů tras. Letos ale bude obec platit úpravu jen z vlastního rozpočtu. „Částka, která se každoročně pohybuje přes půl milionu korun, bude z peněz obce s tím, že nějaké drobné příspěvky tam máme,“ uvedl místostarosta obce Kvilda Vojtěch Vocelka (nestr.).

Na nákladech na rolby se částečně podílí i sami běžkaři formou dárcovských SMS zpráv nebo nákupem suvenýrů. Podle starostů jde ale o jednotky tisíc korun.

Úpravu stop v chráněných oblastech teď navíc komplikují nová povolení správy parku, a to s ohledem na výskyt ohrožených druhů živočichů. „Podmínky jsme stanovili tak, aby rolby jezdily pouze v denní dobu, aby toho tetřívka nebo tetřeva nerušily v těch nočních, večerních nebo brzkých ranních hodinách,“ vysvětlil mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.