Po dvou letech oprav otevřeli v Roudnici nad Labem kulturní dům. Lidé do něj zatím nesmějí

Události v regionech: Kulturní domy v Ústeckém kraji (zdroj: ČT24)

V Roudnici nad Labem slavnostně otevírají zrekonstruovaný kulturní dům. Lidé si ho ale budou moci prohlédnout jen on-line. Město se rozhodlo ho vzápětí zakonzervovat. Jinde zas nájemci dávají výpovědi. To je příklad Děčína.

V Roudnici nad Labem rekonstruovali kulturní dům dva roky. Finální částka je zhruba sedmdesát milionů korun. Vejít by se do něj mohlo přes 300 lidí, například při plesech. V těchto dnech se mělo uskutečnit slavnostní zahájení provozu, epidemická situace je ale proti. Komorní otevření se proto konalo ve vysílání ČT24. 

Lidé přesto budou mít možnost si nově otevřený prostor prohlédnout, a to přes internet. Na webových stránkách projektu je k dispozici virtuální prohlídka. Kulturní dům Říp se nachází na roudnickém Husově náměstí nedaleko Labe.

„Máme už první žádosti o organizaci maturitních plesů, takže si myslím, že kulturně bude zařízení využito od prvních dnů, kdy to bude umožněno,“ řekl České televizi starosta Roudnice nad Labem František Padělek. 

V Děčíně odchází nájemce

Problém s využitím kulturního domu v současnosti řeší v Děčíně. Jeho nájemce totiž nechce dále pokračovat v jeho užívání a městu oznámil, že končí. Správce Jan Čákora, který v tomto kulturním prostoru pracuje už 35 let, zůstal v objektu sám. Teď by tu jinak vrcholily taneční. „Je smutno, děcka to vždycky rozzářila na podzim,“ posteskl si Čákora.

Město se nicméně rozhodlo využít situaci k pracím na objektu. „Uděláme nezbytné úpravy a opravy,“ řekl ČT primátor města Děčín Jiří Anděl (ANO).

V Jirkově na Chomutovsku zas nájemce po téměř dvaceti letech skončil v tamním kině. Nepomohla ani mimořádná dotace.