Podvodníci se vydávají za advokáty. Vymáhají neexistující pohledávky

Události: Podvodníci se vydávají za advokáty (zdroj: ČT24)

Česká advokátní komora varuje před telefonáty falešných advokátů. Podvodníci se zaměřují na živnostníky a lékaře. Vymáhají od nich desetitisícové částky za nikdy neobjednané a neuskutečněné služby. Někdy využívají i jména zemřelých právníků.

Vyhnout se podvodným praktikám mohou lidé díky webu advokátní komory. Na něm je možné si daného advokát najít, ověřit si jeho praxi a spojit se s ním. Nebo v některých případech i zjistit, že právník je již po smrti.

„Útoky těch podvodníků šly tak daleko, že se v poslední době neváhají uchýlit k tak hyenistickým praktikám. Zneužívají skutečná jména advokátů a dokonce advokátů několik let zemřelých,“ říká mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Pokud je u advokáta napsáno „vyškrtnutý, znamená to, že takový člověk nesmí poskytovat právní služby,“ dodává. V praxi to znamená, že takový právník nesmí vymáhat dlužné částky.  

Ne všichni ale při ověřování totožnosti volajícího byli takto důslední. Dosud se na Advokátní komoru s podobnou zkušeností obrátily desítky lidí. Některé případy už řeší policie. Komora zvažuje podání hromadné žaloby. 

Podvodníci používají vyhrůžky a ostrý jazyk

Neblahé zkušenosti má s takzvanými „právnickými šmejdy“ pasíř Pavel Křivánek. Práci s kovem se věnuje 30 let, kromě zákazníků se mu ale teď ozývají právě i podvodníci. Naposledy minulý měsíc. 

„Volala mi paní s tím, že přišli na to, že dlužím za roky 2016 a 2017 peníze za nějaké služby, které jsem si u nich objednal,“ vypráví. Volající byla neústupná a výhrůžky stupňovala. „Pokud to nezaplatím do tří hodin, tak že mi obstaví účet,“ přibližuje Křivánek.

Své si s podvodníky zažila i praktická lékařka a matka advokáta Michala Chuchúta. I po ní chtěl volající peníze za fiktivní služby. Muž se vydával za exekutora, použil jméno skutečného advokáta z Plzně a poslal i fakturu s udajnou dlužnou částkou.

„Ten člověk byl do telefonu velmi neodbytný. Po prvním telefonátu volal zhruba v půlhodinových intervalech. (Matka) byla maximálně vystrašená a vyděšená, protože jednak je neprávník a jednak je vyššího věku,“ říká Chuchút.   

„Maminka řekla, že to předá svému právnímu zástupci, tím myslela samozřejmě mě, a ten se s vymahatelem spojí.“ přibližuje Chuchút. Následně zjistil, že advokát, za kterého se volající vydával, ani exekutorský úřad po jeho matce nic nepožadují.