Za víkend do nedělního večera přibylo přes sedm set případů koronaviru

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT24)

V sobotu přibylo v Česku 508 potvrzených případů nákazy koronavirem. I když je to méně než v předchozích třech pracovních dnech, kdy denní přírůstky dosahovaly rekordních hodnot, jde o nejvyšší denní nárůst ve volném dni. Od začátku pandemie je to celkově čtvrtý nejvyšší přírůstek za jeden den. Do nedělního večera pak přibylo 205 nových případů.

On-line přenos

Šíření koronaviru - září

  • 21:38
    Česko

    V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

  • 20:35
    Česko

    Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

  • 20:00
    Česko

    Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Nákaza se v zemi potvrdila dohromady u téměř 28 tisíc lidí, z nich se víc než 19 tisíc vyléčilo a 435 zemřelo.

Tento týden dosahovaly denní přírůstky nových případů covidu rekordních hodnot. Dosud nejvíc pozitivních testů od začátku března za jeden den – podle revidovaných údajů 797 – zjistily laboratoře v pátek.

Ve vážném stavu je přes padesát lidí

Nakažených je momentálně rekordních 8473 lidí. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, mnozí jsou bez příznaků. Pro vývoj pandemie je podle epidemiologů klíčový počet hospitalizovaných a těch, kteří vyžadují intenzivní péči.

V nemocnicích je podle posledních údajů 204 pacientů, což je asi 2,5 procenta z momentálně nakažených, zatímco například na přelomu dubna a května se tento podíl pohyboval kolem deseti procent.

Intenzivní péči nyní vyžaduje 52 pacientů s covidem, v červenci byla ve vážném stavu méně než polovina současného počtu, v dubnu měla těžký průběh nemoci až stovka pacientů s covidem. 

Semafor z 4. září
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených hlásilo během víkendu Hodonínsko, kde za uplynulý týden přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 89 nových případů covidu-19. Víc než osm desítek nakažených na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden eviduje okres Pelhřimov, následuje Praha a okresy Svitavy, Tábor a Třebíč.

Za celé trvání epidemie má z krajů nejvíce potvrzených případů hlavní město, kde testy dosud odhalily přes 6500 lidí pozitivních na koronavirus. 

Česká republika měla v uplynulých dnech nejvyšší tempo nákazy koronavirem ze sousedních zemí. Od 1. září se v celé zemi znovu rozšířila povinnost nosit roušky ve vnitřních veřejných prostorech, například ve veřejné dopravě či úřadech. Další zpřísnění týkající se nošení roušek a otevírací doby restaurací čeká od středy Prahu, kde podle ministerstva zdravotnictví začíná komunitní přenos.

  • Česká republika: 3481 potvrzených případů; 32,5 případu na 100 tisíc obyvatel
  • Německo: 8180 potvrzených případů; 9,8 případu na 100 tisíc obyvatel
  • Rakousko: 2139 potvrzených případů; 24,1 případu na 100 tisíc obyvatel
  • Slovensko: 572 potvrzených případů; 10,5 případu na 100 tisíc obyvatel
  • Polsko: 4340 potvrzených případů; 10,9 případu na 100 tisíc obyvatel

    (Zdroj: ČTK)