Kočner vraždu objednal, problém byl v důkazech. Soudci rozhodli správně, hodnotí novinářka Holcová

90' ČT24: Novinářka Pavla Holcová o osvobozujícím rozsudku v kauze Kuciak (zdroj: ČT24)

Slovenskou veřejnost šokoval rozsudek v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Podle Kuciakovy kolegyně Pavly Holcové soudci rozhodli správně, když nepodlehli mediálnímu a veřejnému tlaku. Nepochybuje ale, že Kočner vraždu objednal. Šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata rozhořčení u nejbližších obou zavražděných chápe. Zároveň si ale myslí, že by novináři měli v reakcích na verdikt držet odstup.

Závěry soudu komentovala v pořadu 90' Kuciakova kolegyně a novinářka serveru investigace.cz Pavla Holcová. „Rozsudek mě stejně jako všechny přítomné v sále dostal do kolen. Nicméně po tom, co jsem se z toho oklepala, je moje přesvědčení takové, že soudci rozhodli správně. Myslím si, že ten problém byl spíše v důkazech, které byly předloženy u soudu, než v samotném rozhodnutí soudu,“ řekla.

Čtvrteční verdikt by měl podle ní z dlouhodobého hlediska navrátit víru v nezávislost soudu. „Soudci dnes prokázali svou nezávislost, že nedají na mediální a veřejný tlak, že nerozhodují podle politické objednávky, opravdu rozhodují tak, jak myslí, že to je správně, i když ví, že to nebude populární,“ vysvětlila svůj názor.

„Je fakt, že kdyby soudci rozhodovali na základě mediálního tlaku, tak je dnes Marián Kočner poslán na doživotí, stejně jako Alena Zsuzsová,“ řekla. Uvedla ale, že nepochybuje o tom, že Kuciakovu vraždu objednali právě oni. Dodala, že ale nemá důkazy, kterými by to doložila a proto rozhodnutí soudu respektuje.

Pavla Holcová k rozhodnutí soudu v kauze Kuciak
Zdroj: ČT24

Nejde o normální kauzu, upozornila Radičová. „Lidi nemají důvěru v soudnictví.“

Bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová v pořadu Události, komentáře upozornila, že kauzu Kuciak nelze vnímat jako jakýkoliv jiný soud. „Toto není situace, která by měla jen svůj úzký právní rozměr, ta má hluboký celospolečenský rozměr,“ řekla.

Připomněla, že první fáze vyšetřování byla zahalena starým policejním vedením, které provedlo velké procesní chyby. „Následně se stala překvapivá věc, že byl rozpuštěn vyšetřovací tým, když společnost neměla ještě pocit, že bylo povězené všechno,“ dodala.

Vyjádřila se také k šoku, ve kterém se velká část slovenské populace ve čtvrtek ocitla. „V situaci, kdy osmdesát procent našich občanů nemá důvěru v naše soudnictví, tak pochopme, že jistá pochybnost pod takovýmto drobnohledem je namístě,“ reagovala. Podle ní se má justice, prokuratura i policie snažit, aby jim lidé opět věřili. Radičová uvedla, že sama v době svého funkčního období měla problém s důvěrou v justici.

„Trojčlenný senát nerozhodl tři ku nule, ale dva ku jedné a to dokonce vůči předsedkyni senátu. Pokud má spis dvacet pět tisíc stran, obžaloba devadesát tři stran a na závěr procesu zazní slova o ‚nejednoznačnosti přímých důkazů', nevyvolává toto zásadní otázku? Pokud toto vyslovil tento senát, tak kdo byl objednavatel?“ uzavřela.

Iveta Radičová v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Vražda byla nepochybně na objednávku, říká Šabata

V pořadu Interview 24 kauzu okomentoval šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata. „Ten šok plyne z toho, že očekávání byla zřejmá. Všechno to směřovalo k tomu, že nebudou potrestáni jen vykonavatelé té vraždy, ale i objednatelé,“ míří tím na Mariána Kočnera a Alenu Zsuzsovou. „Byla tam řada jasných nepřímých důkazů,“ dodává Šabata.  

Otázku nepřímých důkazů poté v pořadu Události, komentáře okomentoval soudce Petr Černý ze Soudcovské unie. „Každý nepřímý důkaz má v sobě skrytou jakousi pravděpodobnost, že to tak nemuselo být. To znamená, že těch nepřímých důkazů musíte mít podstatně víc než těch přímých, abyste byla schopná říct, že ta událost se nemohla stát jinak, než tak jak vyplývá z těch nepřímých důkazů,“ vysvětlil.

Podle něj, byť se může jednat o právní spravedlnost, lidská spravedlnost vykonána nebyla. Souhlasí tak s matkou Kuciakovy snoubenky Zlaticou Kušnírovou, která podobně mluvila po vynesení rozsudku. Šabata si myslí, že podobného názoru je i většinová slovenská společnost. 

„Nikdo nepochybuje, že vražda byla na objednávku, a jediní, ke kterým bylo toto obvinění vzneseno, byli Kočner a Zsuzsová. Logiku to nedává,“ myslí si šéfredaktor ČRo Plus.

Přesto se domnívá, že soud rozhodl podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Dle něj nejsou žádné indicie, ani u Kuciakových bývalých kolegů – investigativních novinářů, které by nasvědčovaly tomu, že by Kočner nějak soud nezákonně ovlivnil. „Prokurátor podal odvolání, takže ten příběh ještě nekončí,“ dodává. 

Novinář Šabata o rozsudku v kauze Kuciak (zdroj: ČT24)

Je to strašná zpráva pro rodiče a nejbližší

Šabata věří, že se kauzu podaří rozplést do zdárného konce, i když teď bude trvat pár týdnů, než se po odvolání prokuratury proces opět posune vpřed. Bývalý šéfredaktor slovenského deníku Pravda vzpomněl na rodiče, sourozence a blízké. 

„Katarze nepřišla. Odsouzení Kočnera a Zsuzsové jim děti nevrátí a nezacelí tu ránu, ale bylo by to aspoň něco. Je to strašná zpráva a já to rozhorčení u těch nejbližších chápu,“ řekl. Zároveň ale vytkl novinářům, že nemají v reakcích na rozsudek odstup. 

  • Policie pracuje od začátku vyšetřování s několika motivy, jež souvisejí s Kuciakovou prací. V nedokončeném článku psal Kuciak o podvodech italských podnikatelů na východním Slovensku, zejména s dotacemi a DPH, a také o jejich napojení na mafii.
  • Kuciak rovněž připravoval text o albánské mafii a nedávno vyšel jeho další článek, ve kterém figuruje drogový boss Silvio Aquino, působící v Belgii, před třemi roky zavražděný konkurenčním gangem. U Aquina vedla přímá stopa k jeho manželce Silvii Liškové, v duchu obvyklého scénáře, kdy zahraniční drogový boss, který má přes svoji partnerku napojení na slovenské prostředí, pere v podnikání na Slovensku zisky z pašování drog.

Slovenská justice je pak podle něj slabým místem státu. Šabata přitom citoval bývalého prezidenta Andreje Kisku, který hovořil o „mafiánském státě“. Podle dvaašedesátiletého novináře je to dědictví několikaleté vlády Roberta Fica. „Nová vláda řešila hlavně koronavirus a ekonomickou krizi, ty změny nepřijdou za rok, možná ani za pět let,“ řekl. 

Tatínek Jána Kuciaka Jozef se po vynesení verdiktu soudu nechal slyšet, že má nadále víru ve vykonání spravedlnosti. Dodal, že „očista byla už spuštěna“. S tím Šabata souhlasí, vražda Kuciaka a jeho snoubenky vyhnala do ulic tisíce lidí a díky ní se podařilo svrhnout Roberta Fica z úřadu předsedy vlády. 

Dnešní Slovensko není „mafiánský stát“, myslí si režisér dokumentů o podsvětí

Poměry ve slovenské mafii přiblížil dokumentarista a režisér Tomáš Szilvási. „V devadesátkách to byla mafiánská éra, to vybuchovala auta, zakopávali se lidi. Současnou éru bych mafiánskou nenazval,“ vysvětlil. Podle něj se vývoj v zemi změnil s nástupem premiéra Mikuláše Dzurindy. Upozornil, že většina mafiánů z toho období už nežije, protože se „pozabíjeli mezi sebou“.

„Dnes je Slovensko mnohem kultivovanější a vůbec bych ho nenazval mafiánským státem,“ reagoval na slova použitá německým deníkem Die Welt. Uznal ale, že v devadesátých letech nikdo z podsvětí takto novináře neatakoval. „V tomto smyslu je to šokující,“ řekl.

V dokumentární sérii Soumrak bossů, kterou Tomáš Szilvási točil, chtěl do posledního dílu právě Kočnera. Poté, co se kontroverzní podnikatel dozvěděl, o jakých jménech předtím dokument pojednával, natáčení odmítl.

Rozhovor s Jozefem Kuciakem, otcem zavražděného novináře Jána Kuciaka (zdroj: ČT24)