Je třeba rozlišit viry i přenašeče, radí epidemiolog Smejkal. Připravujeme se, ujišťuje hlavní hygienička

Podzim a s ním doba zvýšených respiračních onemocnění bude znamenat zase o něco větší nápor na hygieniky. Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová obyvatele Česka v Otázkách Václava Moravce ujistila, že systém se na takovou situaci připravuje. S hlavním epidemiologem IKEM a členem nezávislé expertní platformy KoroNERV-20 Petrem Smejkalem se shoduje,  že koronavirus není radno podceňovat a že je potřeba připravit všechno potřebné testování. Konkrétní schéma by mělo být hotovo za týden.

V OVM Rážová uvedla, že počítá s dalším navýšením počtu odborníků tak, aby hygienické stanice zvládly trasovat kontakty až 750 nově nakažených denně. Ulevit má přetíženým hygienikům také bezplatná celostátní informační linka 1221, začne fungovat od září. „Pomáhá sejmout z kolegů epidemiologů informační servis na stále stejné otázky. Na lince je zodpoví vyškolení medici,“ doplnila Rážová.

Není přenašeč jako přenašeč a vir jako vir

Smejkal upozorňuje, že ve chvíli, kdy počet žádostí o testování začne výrazně narůstat, měl by být systém připraven ve třech oblastech. Mít testy, jako se děje i ve světě, které „jedním vyšťouchnutím nosu“ dovedou rozlišit čtyři základní viry: chřipku A či B, koronavirus a respirační syncytiální virus. A (zadruhé) dokázat testovaným výsledky co nejrychleji sdělit.

Podstatné je podle Smejkala také zajistit, aby bylo kapacitně možné otestovat všechny potřebné. „Ve chvíli, kdy se virus nezmění, musíme otestovat v podstatě všechny, kteří mají rýmu nebo lehký kašel. Musíte také otestovat všechny jejich kontakty. A velké debaty se vedou o preventivním testování, to znamená, že u zdravotníků zřejmě v době velké epidemie musíte testovat plošně,“ vyjmenovává.

Rozlišovat je navíc třeba i mezi lidmi s pozitivními výsledky, podotýká Smejkal. Zjistit, kdo je superpřenašečem a u koho je naopak riziko menší, tím pádem i trasování nemusí být tak podrobné. Tedy otestovat takzvanou virovou nálož.

Rážová: Vše se chystá

Pro vyspělou zemi, jakou je Česká republika, by něco takového nemělo být těžké zajistit, domnívá se Smejkal. Hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že tyto otázky řeší Národní strategie testování nemoci covid-19, která je před dokončením. Vše se podle jejích slov také chystá tak, aby zdravotnická zařízení měla dostatek potřebného materiálu k testování.

Epidemiologové v krajských hygienických stanicích by měli být připraveni na testování superpřenašečů, lidí, kteří pracují ve zdravotnictví, a těch, kteří by mohli případnou nákazu rozšířit v citlivých skupinách, například pracovníci sociálních služeb. „Pracujeme na tom, abychom dali dohromady schéma, podle kterého pojedeme. Během týdne bychom ho měli mít hotové,“ odhaduje Rážová.

Rážová: Roušky měly zůstat, neměli jsme se nechat namlsat

Od 1. září se opět zpřísňují opatření, roušky budou například povinné ve veřejné hromadné dopravě nebo při vnitřních akcích nad sto osob. Rážová připouští, že Češi by možná přijali znovuzavedení opatření lépe, kdyby nedošlo k až takovému rozvolnění. Například kdyby zůstaly povinné roušky ve vnitřních prostorách.

„Neříkám, že je to chyba, ale z dlouhodobého horizontu by bylo lepší je nechat, abychom uměle nenavodili pocit, že jsme to dobře zvládli. I když popravdě řečeno první vlnu jsme zvládli velmi dobře, možná nejlépe z celé Evropy, a to nás namlsalo,“ obává se hlavní hygienička.

Smejkal: Slábnutí viru? Možná jen zbožné přání, podzim ukáže

Smejkal i Rážová se shodují, že důležité je nepolevit v ostražitosti. Především proto, že nový koronavirus je pořád velkou neznámou. Podle Smejkala bychom se neměli nechat ukolébat tím, že oproti jarní vlně je počet vážných případů v Česku velmi malý, přestože počty nakažených přibývají denně po stovkách.

Za důvod považuje především to, že se lidé více chrání a také více testují. Možnost, že koronavirus zeslábnul, nechává s otazníkem. „Možná je to jen zbožné přání,“ nelze podle něho takový vývoj stoprocentně potvrdit. Pravdu ukážou „tvrdá data“ z podzimu. „Virus bych nepodceňovala,“ souhlasí Rážová. „Musíme se hlavně podle pravidel chovat všichni a zabránit, aby se nedostal k rizikovým skupinám,“ nabádá. Největší nápor očekává v listopadu.

I v případě, že by podzimní situace byla kopií jarního scénáře, nebude podle Rážové úplně stejná. Systém je totiž na zvládnutí covidu-19 mnohem lépe připraven.

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová a epidemiolog IKEM Petr Smejkal hosty Otázek Václava Moravce (zdroj: ČT24)