Kvůli horku hrozí riziko požárů. V neděli se ale počasí nad republikou rozdělí

Letní počasí vrcholí. Současný týden je nejteplejší od začátku roku a horké a suché počasí pokračuje. V některých regionech v posledních dnech vůbec nepršelo a vzhledem k vysokým teplotám proto platí varování před rizikem požárů. Nejhorší situace je na severozápadě republiky.

V celé červené a oranžové oblasti, které zobrazuje mapa, by se lidé měli kvůli riziku požárů úplně vyhnout použití ohně v přírodě, což platí také o cigaretách. Dokonce i rozpálená auta by řidiči měli parkovat pouze nad pevným nehořlavým terénem.

„Hasiči v těchto dnech musejí nejčastěji vyjíždět k požárům lesa nebo trávy, ale nebezpečí představují i pole, kde právě probíhá sklizeň. Situace by se měla zlepšit na začátku příštího týdne, pokud přijdou očekávané srážky,“ informuje meteoroložka ČT Taťána Míková.

Riziko požárů se sníží nejdřív příští týden
Zdroj: ČT24

Víkendové počasí je sice slibné pro všechny, kteří mají volno, protože bude většinou horko a slunečno, naopak vysušené krajině na severozápadě Čech moc nepomůže.

V pátek bude převážně slunečno a den by měl být úplně beze srážek. Zatímco ráno budou teploty kolem 12 stupňů Celsia, odpoledne vystoupají na hodnoty mezi 27 a 31 stupni.

Počasí o víkendu
Zdroj: ČT24

Ještě teplejší pak bude sobota. Český hydrometeorologický ústav plánuje varování před vysokými teplotami pro Jihočeský a Plzeňský kraj. Právě v těchto oblastech mohou teploty dosáhnout až 33 stupňů a výpar v místech, kde se ještě z půdy něco může odpařit, bude vysoký.

Na západě a jihozápadě Česka se pak v sobotu večer mohou objevit první přeháňky a ojedinělé bouřky. Více srážek lze očekávat v neděli, kdy se počasí rozdělí na podmračenější Čechy s přeháňkami a bouřkami a stále ještě slunečnou Moravu a Slezsko.