Někteří žadatelé se zatím kvůli chybám vyšší rodičovské nedočkali

Události: Někteří žadatelé si na vyšší rodičovskou budou ještě muset počkat (zdroj: ČT24)

Rodiny s nárokem na navýšený rodičovský příspěvek už by ho měly dostávat. O změnu si v lednu požádala polovina těch, kteří dávku čerpají. Úřady práce dostaly v prvním měsíci roku téměř 146 500 žádostí o změnu měsíčního rodičovského příspěvku. V některých případech se ale zájemci vyšší částky nedočkali. Mimo jiné kvůli chybám úřadů.

Vendula Doudová se chtěla vyhnout náporu a vyřídila si navýšení příspěvku už na konci prosince loňského roku. O příslušnou částku navýšená dávka jí měla přijít poprvé v únoru. Místo toho ale zavolala úřednice s omluvou, že udělala chybu a peníze žadatelka dostane až v březnu.

„My jsme počítali s tím, že od února začneme chodit se synem na plavání. Peníze, které by tam byly možné navíc, by se hodily i na to plavání,“ podotýká Vendula Doudová.

Také v dalším případě šla maminka Lucie Klauzová na úřad už loni v prosinci. Na začátku roku jí končila mateřská dovolená. „Na začátku ledna mi paní, která mi to vyřizovala na úřadě, volala, že to mám špatně vypočítané,“ konstatovala.

Chybu hned opravila, dosud ale nedostala ani potvrzující dopis a dotyčná úřednice jen dokola opakuje, aby Lucie Klauzová čekala. „Být třeba samoživitelka, která nemá přítele a žije sama s dítětem, tak asi umřu hlady. Nebo nevím, jak bych to řešila,“ podotýká.

Mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková pro případ jakýchkoli nesrovnalostí odkazuje lidi na příslušné kontaktní pracoviště. „Celou věc neprodleně prošetří,“ uvedla mluvčí. Některé žádosti podané na konci ledna, se podle úřadu nestihly vyřídit. V březnu nicméně žadatelé obdrží jak vyšší částku, tak doplatek za předešlý měsíc.

Rodičovskou dostává kolem 290 tisíc lidí. Od letoška se celková suma o 80 tisíc korun u jednoho dítěte a o 120 tisíc korun u dvojčat a vícerčat zvedla nejen novým žadatelům, ale i rodičům, kteří k prvnímu lednu příspěvek pobírali.

Řada rodičů si tak loni měsíční částku snižovala, aby jim čerpání vydrželo do letoška. V lednu si pak šli dávku přenastavit. Její výši je možné měnit každé tři měsíce. Maximálně může měsíčně činit 70 procent základu příjmu jako mateřská, minimálně 50 korun.

Podle mluvčí Beránkové v lednu úřednice a úředníci odbavili osobně 161 391 klientů a klientek. Od nich přijali 14 914 nových žádostí o příspěvek a 146 477 o změnu čerpané měsíční dávky. Denně tak dostali přes sedm tisíc žádostí o úpravu.