O víkendu bude sněžit jen na horách, v sobotu se může objevit ledovka

O víkendu zůstane obloha většinou zatažená, sněžit by mělo jen na horách v polohách nad 900 metrů. Teploty přes den se budou pohybovat mezi 5 až 9 °C, v sobotu ráno a během dopoledne se může objevit ledovka. Během celého víkendu bude foukat čerstvý vítr s nárazy kolem 15 m/s.

V pátek bude zataženo s nízkou oblačností a ojediněle se mohou objevit i mrznoucí mlhy. V Čechách i ve Slezsku se ale v průběhu dne vyjasní. Večer pak na západě a severozápadě Česka znovu bude přibývat frontální oblačnost. Teploty se budou pohybovat kolem nuly v rozmezí -2 až +2 stupně Celsia, při déletrvajícím svitu pak v rozmezí 2 až 6 °C.

Vítr bude foukat slabý, na severní Moravě a ve Slezsku však bude silnější s nárazy kolem 15 m/s, na horách budou místy nárazy dosahovat i 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h).

V noci na sobotu budou nejnižší teploty +3 až -1 °C, při nízké oblačnosti kolem –3 °C. Během noci se bude postupně oteplovat. Ve druhé polovině noci se od severozápadu na většině území objeví občasný déšť, který bude v polohách nad 900 m přecházet ve sněžení.

Během noci a také v sobotu dopoledne se bude vlivem namrzajících srážek tvořit na silnicích a chodnících ve východní polovině ČR ledovka. Odtávat bude pozvolna s postupným oteplováním od západu. Nejdéle to tedy bude klouzat na střední a východní Moravě.

Ledovku meteorologové očekávají nejdříve v severních a východních Čechách, v sobotu ráno na Českomoravské vrchovině a dopoledne na Moravě a ve Slezsku. Zřejmě nejdéle vydrží v Olomouckém a Zlínském kraji, kde se teplota povrchu dostane nad bod mrazu podle ČHMÚ až odpoledne.

x
Zdroj: ČT24

Během soboty bude zataženo až oblačno a místy se mohou objevit přeháňky. Sněžit bude na horách ve výšce nad 900 metrů. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 5 až 9 °C, na východě Moravy ale bude jen kolem 4 °C. Vítr bude foukat čerstvý západní až jihozápadní s nárazy kolem 15 m/s, na horách 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h).

Také v neděli zůstane zataženo až oblačno a místy se mohou objevit přeháňky. Sněžení zůstane ve výškách nad 900 metrů. Odpoledne se může od severozápadu na většině území objevit občasný déšť. V noci by teploty neměly klesnout pod nulu a přes den vyšplhají na 5 až 9 °C. Vítr zůstane čerstvý s nárazy kolem 15 m/s.

Podobné počasí vydrží také v pondělí, na obloze se ale může přechodně objevit i polojasno. Hranice sněžení klesne na 600 metrů. V úterý se mírně ochladí, rtuť teploměru vyšplhá přes den jen na 3 až 7 °C a v noci by teplota mohla klesnout na –1 °C. Na většině území se objeví občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, pod 400 m srážky smíšené nebo dešťové.