Polární výzkum českých vědců je v ohrožení. Ministerstvo zastavilo financování

Události: Polární výzkum českých vědců v ohrožení (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství rozhodlo, jak rozdělí peníze mezi instituce, které se zaměřují třeba na biodiverzitu, kvalitu potravin nebo budoucnost mobility. S finanční injekcí ale nepočítá pro arktickou stanici na Špicberkách. Tu vědci využívají nejen k bádání, ale také k výuce. Za polární kruh s nimi každý rok jezdí víc než sto studentů.

Zázemí českých vědců na norském souostroví Špicberky v Arktidě zahrnuje dům s laboratoří v Longyearbyenu, terénní stanici Nostoc nebo výzkumnou loď Clione. Budoucnost projektu je však nejistá.

„Nemáme prostředky na provoz stanice a infrastruktury. Nemáme prostředky, abychom nadále pokračovali v práci, kterou jsme vykonávali a vykonáváme v mezinárodních organizacích,“ říká ředitel Centra polární ekologie Jihočeské univerzity Josef Elster.

Podle ministerstva projekt neměl dobré hodnocení, polárníci nesouhlasí

Stavbu stanic financovalo ministerstvo školství. Na Špicberkách investovalo od roku 2010 devadesát milionů korun. Údržba a rozvoj pak stojí dalších osm milionů ročně. Resort ale podporu nejdřív snížil a letos nechce dát peníze vůbec.

„Podporujeme pouze ty projekty, které mají nejlepší hodnocení. To nebyl příklad infrastruktury Czech polar 2,“ argumentuje náměstek ministra školství Pavel Doleček. Projekt podle něj dostal v hodnocení nízký počet bodů, takže z dotačního nástroje ministerstva financován nebude.

S tím polárníci nesouhlasí. Podle nich byli typem otázek a kritérií zaskočeni i samotní hodnotitelé. „Ministerstvo školství vytvořilo podmínky pro hodnocení velkých českých infrastruktur především v České republice a nepřihlíželo k tomu, že máme infrastrukturu na osmdesátém stupni severní šířky,“ tvrdí ředitel Centra polární ekologie Josef Elster.

Podle ministerstva musí projekt hledat jiné zdroje peněz. „Je na hostitelské instituci, aby hledala jiné zdroje financování pro tento typ výzkumných aktivit,“ prohlásil náměstek ministra školství.

Konec nepřichází v úvahu, říká rektor

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích hodlá vědcům pomoci. „Rozhodně nepřichází v úvahu, abychom celou věc nějak zavřeli. To je věc zásadní důležitosti pro univerzitu a konec konců i pro český arktický výzkum,“ uvedl k tomu rektor Tomáš Machula.

Bez peněz nechce výzkumníky nechat ani ministerstvo zahraničí. „Příští rok by to mělo být řešeno prostřednictvím univerzit, které zřizují tyto stanice. Nicméně víme, že tam je nutný nějaký dlouhodobý závazek i z naší strany,“ říká ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Aby výzkumné centrum mohlo fungovat dlouhodobě, chce ministr zahraničí Česko zapojit do mezivládní organizace Arktická rada. Stát by se tak zavázal, že infrastrukturu bude podporovat i do budoucna. Navíc by Češi mohli spolurozhodovat o vědeckém nebo hospodářském využití Arktidy.