Právo: Povinné občanky už od školního věku. Ministr Hamáček chystá změnu

Události ČT: Ministr Hamáček chce povinné občanky už od školního věku (zdroj: ČT24)

Povinnost mít občanský průkaz bude zřejmě platit už pro děti od šesti let. O změně chystané ministerstvem vnitra informoval deník Právo. Protože se chystá rušení rodného čísla jako hlavního identifikačního údaje občanů, má tuto funkci převzít právě číslo elektronicky čitelné občanky, píše deník.

„Změna se musí udělat zákonem, který připravujeme. Navrhneme v něm snížení věkové hranice, kdy bude občan muset mít občanský průkaz, na šest let,“ cituje Právo ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Mlsna: Utlumování funkce rodného čísla nahradí občanky pro děti (zdroj: ČT24)

Deník informuje o tom, že návrh zákona je součástí dokumentu pro vládu. Vnitro v něm navrhuje „řešení minimalizace využívání rodného čísla při ověřování totožnosti fyzických osob“.

Občanku má přes 350 tisíc dětí

Podle vyjádření náměstka Petra Mlsny pro deník nepůjde o výraznou změnu, protože už v současnosti mohou rodiče nechat doklad svým dětem vystavit hned po narození. Občanský průkaz již vlastní 353 tisíc dětí pod patnáct let, tvrdí Mlsna.

V případě kombinace tohoto dokladu a cestovního pasu již jde o téměř 1,2 milionu dětí, což usnadní cestování rodin s dětmi po zemích Schengenu, kde občanka stačí.

„Novinkou bude, že to v případě schválení zákona budou muset udělat povinně,“ uvedl pro Právo náměstek. Občanský průkaz by podle něj děti u sebe mít nemusely, což už dvacet let není povinností ani pro dospělé. Prokázat totožnost lze jiným dokladem, nebo si ji policisté ověří v registrech.

Věk nástupu do školy i určení otcovství

Podle Mlsny může být osobní doklad dobrý i v případě, že cestují děti s rodiči, s nimiž nemají shodné příjmení. Hranici šesti let zvolilo vnitro třeba z toho důvodu, že dítě v tomto věku zahajuje školní docházku.

Už méně je známo, že je to i hranice pro možnost popření otcovství, podotýká deník. „Domníváme se, že v tomto věku by už dítě mělo mít jasno, kdo jsou jeho rodiče, a ne aby se to zjišťovalo třeba v osmnácti,“ dodává Mlsna. Průkaz má také školákům umožnit čerpání výhod v MHD.