Ministr Plaga nově navrhl přidat učitelům víc peněz na tarifech

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nově navrhl růst platů učitelů o 2700 korun, což je o 450 víc než v minulém návrhu. Na odměny by mělo být k dispozici dalších 900 místo původně navrhovaných 1400 korun. Školské odbory i po změně návrhu zůstávají ve stávkové pohotovosti.

„Rozhodl jsem se pro plošné navýšení o 2700 korun. Protože chci tu situaci s odbory odblokovat, tak tři čtvrtiny částky půjdou do plošného navýšení pro všechny. Nabídka umožňuje dalších 900 korun do 3600 korun dát do nadtarifních složek,“ řekl Plaga.

Podle něj by se tak mladým učitelům či učitelkám v mateřských školách od ledna zvedl základ výdělku zhruba o deset procent.

Školské odbory chtějí o zvýšení platů učitelů jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Jejich předák František Dobšík řekl, že oficiální návrh odbory zatím nedostaly a čekají na něj.
Spokojeny ale nejsou. „Fixní částka se posouvá. Je to nedůstojná hra pro učitele. Měl by to rozseknout premiér,“ uvedl.

Odbory chtějí jednat s Babišem

Podle odborářů plošné přidávání k zatraktivnění učitelské profese nepovede a zkušené a kvalitní pedagogy se ve školství udržet nepodaří. Odbory požádaly premiéra Andreje Babiše (ANO) o jednání. Termín zatím není.

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost poté, co se před necelým týdnem nedohodly s Plagou na růstu platů. Žádaly pro příští rok navýšení pevných základů platů učitelů o desetinu, Plaga tehdy navrhl růst platů o pevnou částku 2250 korun a dalších průměrně 1400 korun na odměny. S tím ale odboráři spokojeni nebyli.

Průměrný příjem učitelů, na který dosáhne asi třetina z nich, v letošním prvním čtvrtletí činil 36 224 korun. Pohyboval se zhruba ve výši 106 procent průměrné mzdy, která byla ve stejném období 32 466 korun.

Vláda se zavázala, že do roku 2021 zvýší průměrné výdělky ve školství minimálně na 150 procent úrovně z roku 2017, která u učitelů činila podle statistik ministerstva školství 31 632 korun. Jejich platy by tak měly vzrůst zhruba na 47 500 korun. Ministr slíbil, že se zvednou alespoň na 45 tisíc korun.