Přes Čechy procházejí silné bouřky s prudkým větrem, varují meteorologové. Hrozí pády stromů i zásah bleskem

Výstrahu na velmi silné bouřky s prudkými nárazy větru vydal v neděli večer Český hydrometeorologický ústav. Nezasáhnou celou republiku, jen západní a severozápadní část Čech. Po půlnoci by se již mělo počasí zklidnit.

Přes Čechy prochází pásmo bouřek, podle meteorologů mohou být i velmi silné. Zároveň ČHMÚ varoval před prudkými nárazy větru o rychlosti až 30 metrů za sekundu (přes 100 kilometrů v hodině). Hrozí proto pády větví a lámání stromů i zranění poletujícími předměty. Nebezpečí mohou představovat i blesky. Počasí může způsobit problémy v dopravě či výpadky elektrického proudu, varoval meteorologický ústav.

Výstrahu vydali meteorologové pouze pro nedělní večer – od 22 hodin do půlnoci. Týká se Karlovarského a Plzeňského kraje, severozápadní části Středočeského kraje a jihovýchodní části Ústeckého kraje.

Silné bouřky by se sice měly ještě v noci vyčerpat, ale pršet bude i v příštích dnech. V pondělí musí očekávat obyvatelé Čech déšť nebo přeháňky, v úterý a ve středu již zasáhne déšť většinu území. Teploty se budou na počátku týdne lišit v Čechách a na Moravě. Na západě území vystoupají v pondělí na 21 až 25 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku však až ke 30 stupňům. Rozdíly přetrvají ještě v úterý, až ve středu by se měly sjednotit kolem dvacítky.