Lidé chodí míň k lékařům. Raději se poradí v lékárně nebo na internetu

K praktickým lékařům chodí lidé v posledních letech výrazně míň. Podle doktorů je pro pacienty pohodlnější zajít do lékárny, která je časově dostupnější, roste i trend vyhledávání informací na internetu. Se změnou karenční doby z letošního července ale praktici očekávají, že se Češi do ordinací začnou zase vracet.

To, že lidé méně navštěvují lékaře, je nejvíce viditelné u praktiků, kde mezi lety 2007 a 2017 ubylo deset milionů návštěv. Zatímco v roce 2007 praktici evidovali přes 46 milionů návštěv ročně, k roku 2017 už jich bylo jen zhruba 35 milionů, vyplývá ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Trend se projevuje i u dětských lékařů nebo gynekologů. Počet registrovaných pacientů přitom zůstává stejný.

Zavedení takzvané karenční doby v roce 2008, která zrušila proplácení prvních dní nemoci, mělo podle praktiků na snížení počtu návštěv vliv. „Lidem se to nevyplatilo,“ říká lakonicky Irena Moravíková ze Sdružení praktických lékařů (SPL ČR).

Zrušení karenční doby od letošního července se proto může v ordinacích lékařů zase projevit. „Lehký nárůst už nastal, lidé si více chodí pro neschopenku. Ale teď je léto, doba dovolených, to je v ordinacích i v práci obecně méně lidí. Tohle se projeví až někdy na podzim nebo na Vánoce, až bude chřipková sezona,“ myslí si Moravíková.

Lékárníci: Pacienti chodí častěji k nám než k doktorovi

Praktická lékařka také vysvětluje, že řada pacientů se často spoléhá na internet: „Najdou si tam informace a pak si je buď nechají potvrdit u lékaře, nebo se léčí sami a koupí si něco v lékárně. Často se radí i s farmaceutem.“

„Lékárny jsou nejnavštěvovanější zdravotnické zařízení. Opravdu pacienti častěji chodí do lékáren než do nemocnic nebo do ordinací,“ potvrzuje mluvčí České lékárnické komory (ČLnK) Michaela Bažantová. Z průzkumu komory vyplývá, že do lékáren při obtížích chodí 58 procent nemocných, v roce 2017 to bylo 50 procent. „Opravdu to významně narostlo,“ komentuje čísla Bažantová.

Podle ní stojí za vzestupným trendem dostupnost. „Řada lidí chodí do práce a nechtějí v pracovní době být v čekárně. Raději si dojdou do lékárny odpoledne nebo večer. Navíc nemusí dlouho čekat,“ vysvětluje.

Situaci ulehčuje i fakt, že si nemocní mohou v lékárnách bez receptu vyzvednout takové léky, které byly ještě před deseti lety pouze na předpis. „Týká se to třeba léků na alergii,“ doplnila Bažantová.