Lidé si myslí, že na internetu mohou psát, co chtějí. Je to omyl, říká státní zástupce Lata

Události, kometáře: Nenávist na internetu je trestný čin, i když si to pachatel nemyslí (zdroj: ČT24)

Řada autorů nenávistných komentářů na sociálních sítích má za to, že jejich výroky umístěné na internet jsou zcela nepostižitelné. Je to omyl a velmi snadno se mohou stát pachateli trestného činu, upozornil v Událostech, komentářích prezident Unie státních zástupců Jan Lata.

„Je pravdou, že spousta lidí a pachatelů tohoto druhu trestné činnosti se domnívá, že jejich výroky na internetu jsou nepostižitelné a že si mohou psát takříkajíc co chtějí. To je omyl a právě potřeba mluvit o těchto věcech může vést k tomu, že si tito lidé uvědomí, že šíření nenávisti na internetu, volání po tom, aby někdo šel do plynu a podobně, může nést svá rizika a že se tím dopouští trestné činnosti,“ prohlásil předseda Unie státních zástupců.

Policie a žalobci se podobným záležitostem věnují, pokud jim někdo oznámí, že se stal terčem takového útoku. Podobně jednají také v případech, kdy podobná událost vzbudí veřejnou pozornost, jako byly třeba nenávistné výroky pod fotografií prvňáčků ze základní školy v Teplicích.

Lata poukázal na to, že hranice ve výrocích na internetu je překročena ve chvíli, kdy jejich autor hanobí některou rasu, etnikum nebo náboženství nebo když podněcuje k nenávisti vůči těmto skupinám osob.

Mnohdy pociťujeme jistou bezmoc, když se dostáváme do stavu důkazní nouze způsobené tím, že nám právní řád neposkytuje dostatečné prostředky pro získání důkazů – a to přesto, že onen nenávistný komentář viděly stovky lidí. Agresivita v projevech se v poslední době nebývale zvyšuje, je to nebezpečný jev, kterým se my, státní zástupci, stejně jako policie musíme intenzivně zabývat a důsledně jej postihovat.“(Lidové noviny, 30. 6. 2019)
Lenka Bradáčová
vrchní státní zástupkyně

Klára Kalibová, ředitelka organizace pro pomoc obětem z nenávisti In justitia, varuje před bagatelizací nenávistného chování na internetu. „Spousta lidí říkala, že posprejované výlohy židovských obchodů jsou jenom posprejované výlohy židovských obchodů a skončili jsme ve 20. století genocidou, která znamenala téměř vyhlazení celého jednoho lidského etnika,“ uvedla.

S internetovými projevy je to podle ní podobné. Mají dva aspekty – hromadný, tedy útok na celou skupinu lidí, a konkrétní, který v osobní sféře daného člověka může působit velké obtíže a psychické i zdravotní následky.

Policie a žalobci o krok vzadu

Klára Kalibová se setkává s různým spektrem virtuálních útoků od výhrůžek smrtí přes hrozby znásilněním, likvidací či nějakými veřejnými tribunály. „V poslední době je ve velké oblibě mezi pachateli trestné činnosti například i zneužívání osobních fotografií různých osob, případně vytváření falešných profilů těchto osob,“ dodala.

Jan Lata přiznává, že jde o nový fenomén a policie a státní zastupitelství jakožto konzervativní instituce mohou přistupovat k některým věcem s určitou mírou prodlevy. „Vůbec fenomén internetu je záležitost, kde se orgány činné v trestním řízení učí za pochodu,“ poznamenal šéf Unie státních zástupců.