Ministerstvo zpřísní pravidla pro seniory za volantem

Události: Pro seniory za volantem mají platit přísnější podmínky (zdroj: ČT24)

V Česku má platný řidičský průkaz 97,5 tisíce lidí starších 80 let. Od pětašedesáti můžou řídit jen s potvrzením od lékaře. Ministerstvo dopravy chystá novelu bodového systému, která zpřísní tresty těm, kdo bez potvrzení usednou za volant.

„Hlavním důvodem zpřísnění bylo to, aby senioři na ze zákona povinné prohlídky nezapomínali,“ uvedla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Podle studie ČVUT je pohotovost reakce u seniorů pomalejší. „Vždycky je o něco užší záběr pohledu. Čili když se podívají doleva, tak hůř vnímají, co je vepředu,“ přibližuje vedoucí Ústavu dopravních prostředků ČVUT Petr Bouchner. Studie ale také ukázala, že své limity dokáží starší řidiči kompenzovat. Třeba tím, že si drží bezpečný odstup.

Zda senior za volant může, nebo ne, posuzují lékaři. První prohlídku u nich musí řidiči absolvovat v pětašedesáti, další v osmašedesáti, a potom už vždy po dvou letech.

Potvrzení o způsobilosti k řízení pak s sebou člověk musí stále vozit. Pokud ho při kontrole nepředloží, může dostat pokutu mezi pěti a deseti tisíci korun a zákaz řízení maximálně na rok.

A právě to má novela zpřísnit. Pokud projde schvalovacím procesem, pokuta se vyšplhá až na 25 tisíc a zákaz řízení bude až na 18 měsíců.