Předseda má jezdit po Česku a budovat stranu, kritizuje Schwarzenberg Pospíšila. Ocenil však, že se znovu spojil se Starosty

Události, komentáře: 10. narozeniny TOP 09 (zdroj: ČT24)

TOP 09 slaví 10. narozeniny. Za tu dobu se v jejím čele vystřídali tři muži: Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a současný šéf Jiří Pospíšil. Strana zpočátku budila u konzervativních voličů velké naděje. V parlamentních volbách v roce 2010, tedy rok po svém vzniku, získala skoro 17 % hlasů a 41 mandátů v Poslanecké sněmovně, teď se ale podle předvolebních průzkumů pohybuje na hranici volitelnosti. Recept, jak se z krize dostat, by měl pomoci najít nový předseda, kterého si TOP 09 bude vybírat letos na podzim. O výročí hovořila Světlana Witowská s čestným předsedou strany Karlem Schwarzenbergem.

Kolik času ještě TOP 09 dáváte?

Ale dost, já jsem klidný. Podívejte se, dneska jsme oslavili desetileté jubileum, a když jsem viděl, kolik mladých lidí tam bylo, tak jsem docela důvěřivý.

Vy jste 17. června v rozhovoru pro Aktuálně řekl, že by měl stranu vést někdo nový, ale že nevíte, kdo by to měl být. Už za čtyři dny jste věděl, že by to měl být Tomáš Czernin. Jak se mu podařilo vás tak rychle přesvědčit, že on je tím správným mužem?

Proč? Řekl, že bude kandidovat. Já ho znám po dlouhá léta, jsem o jeho charakteru a také o jeho politickém umu přesvědčený, poněvadž jak zvládl kandidaturu do Senátu ve východních Čechách, to na mě udělalo hluboký dojem. Já jsem taky ta městečka, města objížděl a viděl, jak je všude oblíbený, jak je všude respektovaný, to je důležitá vlastnost.

Myslíte si, že to bude stačit i pro celou republiku? Protože Tomáš Czernin není úplně jméno, které by každého napadlo v souvislosti s TOP 09.

To je do jisté míry pravda, nicméně máme dost času, aby se celorepublikově prosadil. On bude objíždět celou republiku a lidi se s ním seznámí.

Co je pravdy na tom, že Tomáš Czernin je figurka, kterou vodí Miroslav Kalousek, že to je zkrátka Kalouskův muž?

To je blbost, pardon. On si tu pozici vybudoval samostatně a je nezávislý na všech papaláších naší strany.

Tomáš Czernin napsal na svůj profil: „V době postbabišovské budeme muset dohnat stagnaci ve všech oblastech, v modernizaci a konkurenceschopnosti země, které vláda zanedbala.“ Nepředbíhá pan Czernin událostem? Protože my žijeme v době babišovské a zatím to úplně nevypadá, že by ta doba byla jiná.

Zatím to tak moc nevypadá, ale on označuje nutnost, která je pro Českou republiku. Jenom když tyto kroky podnikneme, když se Česká republika opravdu bude více zabývat vědou, výzkumem a modernizací této země, tak uspějeme. Jinak budeme upadávat.

Vy jste se teď s Miroslavem Kalouskem pustili do Jiřího Pospíšila. Vytýkáte mu, že sedí na dvou židlích, že je europoslancem a zároveň že je předsedou TOP 09. Mluvil jste s ním o tom? Bude se znovu ucházet o nějakou pozici ve vedení TOP 09, nebo už o to ani usilovat nebude, když vidí, jaká je jeho pozice ve straně?

Podívejte se, já znám Pospíšila ještě z doby, kdy byl ministrem ve vládě, ministr spravedlnosti, a byl velmi dobrý ministr. Já ho respektuju, on taky udělal něco pro TOP 09, zase uzavřel spojenectví se Starosty a nezávislými a výsledek eurovoleb proti tomu nesvědčí. Že se naše národní preference ještě moc nezvedly, je taky pravda. Já jsem mu od začátku říkal, že předseda strany musí být zde, být celý čas v České republice, aby tady tu stranu vybudoval, rozvíjel a tak dále. A to nejde, když jste zároveň v Bruselu.

Vy jste říkal, že na něm oceňujete to, že uzavřel spojenectví se STAN. Budete chtít, aby TOP 09 v příštích parlamentních volbách kandidovala sama, anebo se pokusíte obnovit to spojenectví se Starosty a nezávislými i pro parlamentní volby?

Já bych byl pro to, abychom to spojenectví udrželi, prospělo nám to oběma. Při prvních volbách a teď při eurovolbách taky. Takže bychom byli blázni, kdybychom ho opustili.

TOP 09 udělala v posledních volbách do sněmovny zatím nejhorší výsledek, jen těsně překonala pětiprocentní hranici. Není vám z toho smutno?

No, teda veselý jsem z toho nebyl, to je samozřejmé.

Výsledky TOP 09
Zdroj: ČT24/Český statistický úřad

A kde jste udělali chybu?

Několik věcí, to už jsem několikrát říkal, že ty chyby byly. Jak jsme měli opravdu ten skvělý výsledek, skoro 17 %, tak jsme bohužel velmi rychle vstoupili do vlády, a tudíž jsme se příliš málo starali o vybudování a rozvoj strany, to byla velká chyba, ale nebyla tehdy jiná možnost, ta vláda musela být vytvořena. Byla hospodářská krize a my jsme cítili odpovědnost.

A co tedy bude hlavním úkolem nového předsedy TOP 09?

Ty preference zvýšit.

A jak to má udělat?

Tím, že se bude soustředit na politiku v České republice, kde bude všechna města objíždět, že bude činný v Česku, ne v Bruselu, to může dělat později. Teď je priorita Česká republika, aby u všech voličů byl známý, aby je přesvědčil, že TOP 09 je strana, která je jedinečná, poněvadž je proevropská v zemi, kde si spousta stran pohrává s euroskepticismem nebo jsou otevřeně proti Evropské unii. My jsme jasně proevropští, my jsme liberálně konzervativní strana, a v tom jsme jedineční.