Zmrzlí muži s Žofií si nechají zimu pro sebe. Na víkend se již oteplí

UDÁLOSTI: Ledoví muži tentokrát dostáli svému jménu (zdroj: ČT24)

Zmrzlí muži a Žofie, která jim v pranostikách sekunduje, letos činí tradici zadost. Jakmile ale odejdou, oteplí se, a to snad až příliš prudce. Po mrazivých nocích a dnech, kdy teplota jen občas přesáhne 10 stupňů Celsia, se budou již v pátek denní maxima blížit k dvacítce a o víkendu ji hravě překročí.

Mráz i nový sníh nejsou nyní, v polovině května, v Česku ničím výjimečným. Nový sníh viděli v úterý v Beskydech i Krkonoších a teploty leckde spadly hluboko pod nulu. Nejchladněji bylo na Jezerní slati na Šumavě, totiž minus 8,4 stupně Celsia, ve Volarech pak bylo možné na teploměru spatřit číslo - 6,2. Mrzlo i v Plzni nebo Ústí nad Labem.

Zmrzlí muži a jejich kuchařka svatá Žofie

Během dne bylo jen někde alespoň deset stupňů a ve středu to bude podobné – maximálně 7 až 11 stupňů, v jihozápadní části Čech pouze 5 až 9 stupňů Celsia. A protože bude foukat, pocitově bude teplota ještě o dva až tři stupně nižší. Tím zmrzlí muži sice skončí, ale svatá Žofie za nimi letos nezaostane a teploty na většině území nepustí nad 9 až 13 stupňů. Výjimkou bude severovýchod republiky, kde se již oteplí až na 17 stupňů.

Teplota 15.–21. 5.
Zdroj: ČT24

Oba dny budou deštivé. Ve středu bude pršet více na jihu a severovýchodě Česka, kde může během dne spadnout až 30 milimetrů, naopak ve čtvrtek svlaží déšť hlavně střední a severní část Čech, kde lze očekávat 20milimetrové úhrny.

Chladné počasí, kdy na horách i sněží, nedělá zdejším obyvatelům vrásky. „Pamatuji si rok 2010, kdy napadlo půl metru sněhu, a během tří čtyř dnů nám zbyla nesouvislá sněhová pokrývka,“ poznamenal meteorolog z Lysé hory Stanislav Ondruch. 

Letos to nejspíše nebude jiné. Víkend totiž přinese zásadní oteplení, teploty postupně vystoupají na nedělních 21 až 25 stupňů Celsia a na počátku dalšího týdne by je měl jen mírně srazit další déšť.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Mráz poničil úrodu, po teplém začátku jara již vše kvetlo

Přesto nad chladným květnem již lomí rukama zemědělci. Statistika jim ostatně dává zapravdu, s výjimkou 2. května byl každý den v měsíci chladnější oproti dlouhodobému normálu. Jenomže chladnému květnu předcházely naopak teplé měsíce, příroda tedy byla napřed a mráz udeřil, když už všechno kvetlo.

Teploty v květnu – rozdíl oproti normálu
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

„Mrazy zlikvidovaly 80 procent květů,“ vyčíslil majitel jablečných sadů Vranov v Břasích Richard Schwarz. Úplná katastrofa to není, loni byla úroda rekordní, mnoho ovoce zbylo a ovocnáři věří, že se prodá. „Díky pěknému skladování jsou jablíčka pořád ještě hodně šťavnatá,“ ubezpečila prodavačka ovoce Kateřina Veselá.

Sadaři navíc doufají, že jim stát ztráty vykompenzuje – podobně jako před dvěma lety, kdy rovněž na jaře ještě udeřily mrazy. Radost přesto nemají. „To jsou peníze, které nás nezachrání,“ předjímá Richard Schwarz.