Policisté vyčinili řidiči kamionu, který tvořil uličku. Oficiální místa zásah nechtějí komentovat

Události: Zásah policistů na Pražském okruhu (zdroj: ČT24)

Čeští řidiči si začínají zvykat, že v koloně na dálnici mají udělat prostor pro auta záchranářů. Ministerstvo dopravy jejich návyky začíná chválit. Přesto se ale občas objeví problémy nebo nejasnosti. O jednu se nedávno v Praze postarali i sami policisté, když řidiče kamionu za vytvoření uličky naopak kritizovali.

Během jedné z kolon na Pražském okruhu se řidiči kamionů bavili po vysílačce o příčině zácpy. „Z jedné strany se bourá, z druhé strany se čumí,“ ozývá z vysílačky. Řidič kamionu proto směřuje svůj vůz ke krajnici, aby vznikla ulička pro případné zasahující vozy záchranářů, hasičů či policistů.

Debatu řidičů přerušilo neoznačené policejní auto, jehož posádce se nelíbilo, kudy řidič kamionu jede. „Můžete mi vysvětlit, co děláte v odstavném pruhu?“ křičel na šoféra kamionu policista již z okna vozu. Příslušníci následně zastavili, vystoupili a svoje výhrady zopakovali.

„V odstavném pruhu nemáte co dělat,“ volal policista na řidiče kamionu. „Já vím, ale já jsem…“ chtěl šofér podat vysvětlení. „Nevíte,“ přerušil jej policista. „V odstavném pruhu nemáte co dělat,“ zopakoval.

Redaktor České televize Jan Beránek se jednotlivých útvarů policie ptal, zda byl postup policistů v pořádku. Dopravní policie, krajské ředitelství i policejní prezidium na sebe navzájem odkazovaly, avšak oficiální stanovisko nikdo dát nechtěl. 

Ulička
Zdroj: ČT24

BESIP nechce případ komentovat

Policisté na videu tvrdí pravý opak toho, co řidičům radí BESIP, tedy oddělení ministerstva dopravy koordinující činnosti v oblasti bezpečnosti v dopravě. V návodech se přímo udává, že auta v pravém pruhu zajedou na krajnici, a to již při nízké rychlosti na dálnici. Vozy v levém pruhu mají naopak zajet co nejvíce doleva.

„Případ nebudu komentovat, protože z videa nelze vyhodnotit, jaká přesně byla situace,“ sdělil Tomáš Neřold z BESIPu. Podle ministerstva nicméně případ z Pražského okruhu nic nemění na tom, že řidiči mají uličku tvořit. Nejčastější otázka zní, kam se řadí vozy v případném prostředním pruhu. Odpověď: v České republice doprava.