Na budování cyklostezek dá letos státní fond rekordní částku. Nová trasa spojí i Sedlčany a Prčici

Události ČT: Rekordní finance ve státním fondu na cyklostezky (zdroj: ČT24)

Obce a města mají stále větší zájem o budování nových cyklostezek. Státní fond dopravní infrastruktury na ně letos přispěje rekordní částkou přes 351 milionů korun, i když původně počítal jen s 200 miliony. I tak se ale na téměř dvě třetiny přihlášených projektů nedostalo.

Největší podporu od státního fondu letos dostane Krčínova cyklostezka ze Sedlčan do Prčice. Na její vybudování půjde 74 milionů korun. Celkem bude stát 90 milionů. Chybějící peníze přidá Středočeský kraj a přispějí i okolní obce. Ve výsledku nabídne cyklistům 14,5 kilometru.

„Na silnici, která vede ze Sedlčan do Prčice, je provoz opravdu velký a cyklisté tudy jezdí společně s auty. Krčínova cyklostezka pro ně bude mnohem bezpečnější,“ poznamenala tajemnice Sdružení obcí Sedlčanska Štěpánka Barešová.

Zabránit nehodám je jeden z hlavních důvodů, proč tento projekt uspěl. A splňuje i další kritéria. „Je to délka budované cyklostezky a napojení na ty existující,“ přiblížil ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica.

SFDI a cyklostezky
Zdroj: ČT24

Projekty, které neuspěly, to mohou zkusit v dalším roce

Největší počet projektů, a to pět, stát letos podpoří v Olomouckém kraji. Ovšem třeba Stezka pro chodce a cyklisty Šumvald–Libina mezi nimi nebude.

„Tento úsek by zajistil, že obyvatelé z Libiny by bezpečně mohli dojet do Uničova, což máte zhruba deset kilometrů,“ podotkl jednatel Asociace měst pro cyklisty Jaroslav Martinek. Podle něj však nebylo ve státním fondu dostatek prostředků.

Neúspěšné žadatele vyzývá Státní fond dopravní infrastruktury, aby se o dotaci přihlásili znovu. Na budování cyklostezek v příštím roce bude pravděpodobně rozdělovat dalších 350 milionů. Termín odevzdání žádostí je letošní říjen.

Další financování cyklostezek
Zdroj: ČT24