Chybí posudkoví lékaři. Maláčová jim slibuje pružné úvazky a práci z domova

Události: Chybí posudkoví lékaři, Maláčová jim slibuje flexibilní úvazky (zdroj: ČT24)

Získat lékařský posudek by mělo být rychlejší a Lékařská posudková služba by měla projít generační obměnou. Změny plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Posudkovým lékařům by mělo ulehčit i to, že se v budoucnu mají omezit kontroly u lidí, jejichž zdravotní stav se dlouhodobě nemění.

Ministerstvo práce chystá reformu Lékařské posudkové služby. V současnosti je lékařů vydávajících posudky nedostatek, desítky míst se nedaří obsadit. Nové adepty má přilákat mimo jiné příslib flexibilních pracovních úvazků nebo práce z domova.

„Abychom přilákali například mladé lékařky, pro které je obtížné slaďovat jejich kariéru s péčí o malé děti,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Nyní je průměrný věk posudkového lékaře dvaašedesát let. S generační obměnou má ministerstvu pomoci i náborová kampaň, která odstartuje v polovině května.

Nedostatek lékařů, kteří připravují posudky, znamená, že se někteří lidé mohou dostat při čekání na posudek do finančních problémů. „Proto tolik lidí také zůstává v péči rodiny, protože si z finančních důvodů nemohou dovolit nějaké externí poskytovatele,“ vysvětuje sociální pracovnice České asociace paraplegiků – CZEPA Hana Sixtová

Ministerstvo také plánuje omezit kontroly u lidí, u kterých není předpoklad, že by se jejich zdravotní stav zlepšil.

Čekání. A čekání, říká paralympionička

Jednou z těch, která „bojuje s úřady“, je i Jana Hoffmanová. Poté, co jí v patnácti letech našli lékaři nádor na míše, je upoutaná na invalidní vozík. Přesto vystudovala vysokou školu, začala závodně plavat a z paralympiády v Sydney přivezla domů několik medailí.

Paralympionička Jana Hoffmanová
Zdroj: ČT24

Kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu ale požádala před téměř rokem a půl o zvýšení příspěvku na péči – neúspěšně. „Už jen samotné zamítnutí trvalo tři čtvrtě roku, což je docela dlouhá doba. A teď čekám dalšího tři čtvrtě roku a ještě nemam výsledek,“ popisuje své potíže Hoffmanová.