Léčba mnohočetného myelomu je čím dál úspěšnější. Nádorová nemoc neodolá novým lékům

UDÁLOSTI: Roste úspěšnost léčby mnohočetného myelomu (zdroj: ČT24)

Roste úspěšnost léčby mnohočetného myelomu, tedy jednoho z nejčastějších nádorových onemocnění krve. Jde o vzácnou chorobu, což znamená, že v Česku ročně postihne přibližně pět stovek lidí. Aktuálně jsou v péči lékařů asi tři tisíce pacientů s myelomem.

Na myelom používají lékaři již pátou generaci léků, které mohou vzájemně kombinovat. Toto nádorové onemocnění je zvlášť zákeřné tím, že se pacientům vrací. „Každý pacient je jiný, jsme rádi, že máme léků čím dál více a máme pro každého nějakou možnost,“ podotkl Vladimír Maisnar ze 4. interní hematologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Nemocným komplikuje život hlavně fakt, že musí pravidelně dojíždět do některého ze sedmi specializovaných center. Jsou ve fakultních nemocnicích, a tak se například Jaromíra Mazánková z Liberce musí každý týden vypravovat do Prahy.

Že je nemocná, poznala žena z bolestí zad. „Říkala jsem si, že to mám z námahy nebo zahrady, jenže záda bolela pořád a čím dál tím víc,“ vzpomíná. Když pak na pohotovosti potkala hematoložku, poslala ji na krevní testy, které odhalily mnohočetný myelom. Ten napadá mimo jiné kosti anebo ledviny.

Cílená léčba

Samotný průběh léčby je – kromě dojíždění – k pacientům vcelku mírný. „Léčba není o cytostatikách, kdy člověku padají vlasy, zvrací a podobně. Je cílená na nádorové buňky a tolik nezpůsobuje vedlejší účinky,“ zdůraznil Jan Straub z 1. interní kliniky – kliniky hematologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Zatímco koncem minulého století pacienti s touto rakovinou krve přežívali průměrně dva a půl roku až tři roky, nyní je pětileté přežití možné u poloviny nemocných. Až 15 procent lidí se pak podaří úplně vyléčit.

Nejčastěji se mnohočetný myelom vyskytuje u lidí mezi šedesátkou a sedmdesátkou, může se objevit ale i v mladším věku. Nemoc se projevuje zejména bolestí kostí. Zodpovědné jsou za to přemnožené myelomové buňky v kostní dřeni. Do svého okolí vylučují mnoho různých látek, které ovlivňují další buňky a rozrušují kostní strukturu. Nemocní tak často „bloudí“ mezi ortopedy, neurology a rehabilitačními lékaři.