Deník N: Duka podal trestní oznámení na odvolaného kněze. Kvůli podezření ze sexuálního zneužívání

Pražské arcibiskupství podalo trestní oznámení na kněze, který údajně před lety sexuálně zneužíval tehdy nezletilého Jiřího Kylara, v současné době svinařského zastupitele. Deníku N to potvrdila kancléřka arcibiskupství Marie Kolářová. Kněz, kterého kardinál Dominik Duka už v sobotu odvolal ze služby, svou vinu podle informací serveru odmítá.

Knězovo odvolání doporučilo kolegium ustanovené pro obdobné případy. Jeho členové „dospěli k závěru, že se jedná o podezření důvodné, a arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka jako ordinář rozhodl o okamžitém odvolání dotyčného kněze ze služby,“ uvedl v sobotu mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman.

Pražské arcibiskupství zároveň podalo na kněze trestní oznámení a jeho zástupci včetně biskupa Zdeňka Wasserbauera jeli toto rozhodnutí knězi oznámit na faru osobně, píše Deník N. Na tomto setkání kněz svou vinu podle informací Deníku N popřel.

Jiří Kylar se rozhodl do svého případu nyní už dál nezasahovat, protože se mu podle serveru nelíbí postoj pražského arcibiskupství. „Ztratil jsem důvěru v kardinála Duku,“ napsal Deníku N Kylar. Kritizuje mimo jiné fakt, že přestože v médiích se svým příběhem poprvé vystoupil už v září 2018, měsíce se nic nedělo. 

Kylar tehdy uvedl, že se stal obětí zneužívání ve svých 12 letech, vzepřít se dokázal až v dospělosti. Trestní oznámení nepodal, prý si celou věc s knězem vyříkal. Podle Kylara šlo o selhání jednotlivce, které nesouvisí s fungováním církve nebo celibátem. Kylar nyní pomáhá obětem domácího násilí, jež se ocitly v podobné situaci.