Další výstraha. V pátek vítr zeslábne, v noci na sobotu ale bude zase foukat

Silný vítr s nárazy kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu zasáhne Česko znovu ve čtvrtek večer a v noci, během pátečního dne pak ale zeslábne. Ovšem s dalšími poryvy větru musejí lidé s výjimkou jižní a střední Moravy počítat znovu od pátečního večera do sobotního rána. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ).

V noci na pátek má až do šesti hodin ranních foukat vítr ve všech českých krajích, stejně jako v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Noc z pátku na sobotu bude větrná také na Vysočině a v západní části Jihomoravského kraje.

Meteorologové doporučují lidem, aby zajistili okna a dveře, upevnili volně uložené předměty a zabezpečili skleníky. Rovněž vyzývají k opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Silný vítr může lámat nebo vyvracet stromy nebo by mohl způsobit menší škody na budovách.

Výstraha před větrem
Zdroj: ČHMÚ

V zemi panuje větrné počasí už od víkendu. Největší škody i v okolních zemích napáchala v neděli a v pondělí vichřice Eberhard, při níž vítr dosahoval rychlosti 110 až 125 kilometrů za hodinu, na horách i víc. Vítr se sice během týdne do Česka vrátil, ale už s menší intenzitou, až do konce týdne má podle meteorologů dosahovat místy rychlosti zhruba sedmdesát kilometrů v hodině.

Varování před túrami

Horská služba v Krkonoších pak kvůli silnému větru a mlze nedoporučuje hřebenové túry. Uvedla to na svém webu. Na hřebenech dosahoval vítr v nárazech rychlosti přes 70 kilometrů v hodině. V Krkonoších navíc od úterý platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti.

Podle čtvrtečního hlášení horské služby hrozí v polohách pod 1100 metrů nad mořem laviny z mokrého sněhu a laviny z klouzavého sněhu, nad touto hranicí hrozí laviny deskové. Horská služba nedoporučuje vstupovat na svahy se sklonem větším než pětatřicet stupňů.