Do Česka se ve středu vrátí silný vítr, varují meteorologové

V noci na středu se do části republiky vrátí silný vítr, který může v nárazech dosáhnout rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. Má být ale slabší než vichřice Eberhard, která v neděli a v pondělí způsobila velké škody nejen v Česku. Foukat má ve středu hlavně v západní polovině Čech, na severu Moravy a ve Slezsku, během večera pak vítr zeslábne, uvádí aktuálnívýstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Varování na silný vítr s nízkým stupněm nebezpečí začne pro Frýdlantsko v Libereckém kraji, Moravskoslezský a Olomoucký kraj platit dvě hodiny po středeční půlnoci, vyprší v poledne.

Pro Plzeňský, Karlovarský a Středočeský kraj, Prahu a většinu Jihočeského kraje je výstraha vydaná od středečních 05:00 do 18:00.

Výstraha (12.3.2019)
Zdroj: ČHMÚ

„Během noci na středu zesílí na severovýchodě území a na Frýdlantsku jižní až jihozápadní vítr na čerstvý, místy bude v nárazech dosahovat kolem 70 kilometrů v hodině. Kolem poledne vítr částečně zeslábne. Ve středu ráno zesílí jihozápadní až západní vítr v západní polovině Čech, v nárazech bude místy dosahovat 55 až 70 kilometrů v hodině,“ uvedli meteorologové.

Silný vítr se do Česka vrací dva dny po vichřici Eberhard

Česko v neděli a v noci na pondělí zasáhla vichřice Eberhard, která lámala stromy, trhala střechy a komplikovala dopravu. Vítr během ní dosahoval rychlosti 110 až 125 kilometrů za hodinu, na horách i víc.

Desítky tisíc domácností a firem se ocitly bez proudu, energetici vyhlásili kalamitní stav. Pojišťovny evidují škody v desítkách milionů korun. Lesům ČR vichřice poničila asi milion stromů. Větrná bouře způsobila rozsáhlé škody také v sousedních zemích.