Teplotní rekordy padaly ve čtvrtek ve velkém. V Lednici bylo přes dvacet stupňů

Nejteplejším místem v Česku byla ve čtvrtek Lednice a také Brod nad Dyjí, kde teplota shodně vystoupala na 20,6 stupně Celsia. Během mimořádně teplého 7. března padly rekordy asi ve třetině republiky, většina těch dosavadních byla stará dvanáct let.

Meteorologové očekávali, že ve čtvrtek vystoupají teploty v části Moravy až ke dvaceti stupňům, což se splnilo. Na čtyřech místech dokonce bylo přes 20 stupňů, kromě Brodu nad Dyjí a Lednice, kde bylo nejtepleji, se ukazatele teploměrů zastavily až těsně nad dvacítkou i v Pohořelicích a Strážnici.

Velmi teplý byl ale den ve srovnání s předcházejícími 7. březny zhruba na třetině území. Historické denní rekordy neodolaly na šesti desítkách meteorologických stanic, které měří déle než třicet let, uvedl František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu. Celkem je v Česku takových stanic asi 150. „Převážná většina rekordů pocházela z roku 2007,“ dodal meteorolog.

Příští dny by již neměly být tak teplé jako čtvrtek. Pracovní týden zakončí teploty nanejvýš kolem 13 stupňů, v pondělí má být už jenom 5 až 9 stupňů. Ochlazení bude provázet silný vítr, před kterým ČHMÚ varoval. Výstrahy zatím vydal pro čtvrtek a pátek, předpokládá ale, že přibudou další pro celý víkend.