Konec masopustního veselí, začíná půst. Je Popeleční středa

Je Popeleční středa. Křesťanům začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Lidé by měli v jídelníčku vynechat maso, nebo se vzdát dočasně věcí, na které jsou zvyklí a které jim ulehčují život. Namísto jízdy autem mohou jít pěšky, odepřít si mohou třeba i počítač či sociální sítě. Smyslem půstu, který zná nejen křesťanství, ale i judaismus a islám, je duchovní očista.

Popeleční středa je připomínkou pomíjivosti pozemského života, příležitostí věnovat pozornost trvalým, duchovním hodnotám. Na Popeleční středu žehná kněz při bohoslužbě popel připravený z jívových ratolestí požehnaných v předchozím roce při obřadech Květné neděle. Poté uděluje věřícím popelec: každého označí popelem na čele a řekne přitom: „Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš“.

„Naším největším svátkem jsou Velikonoce, které křesťani slavili od začátku své existence. A protože to je pro nás tak důležité, máme čtyřicet dní příprav, kdy zkoumáme, jestli je pro nás Pán Bůh, Kristus, skutečně nejdůležitější v životě,“ vysvětlil generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Sekretář biskupské konference Přibyl: Půst je modlitba životem (zdroj: ČT24)

V podvečer bude ve Vatikánu sloužit mši papež František. V pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora se uskuteční od 17:30 tradiční Popelec umělců. Vystoupí mimo jiné Eva Bublová a Jan Mikušek. Od 19:00 pak bude na stejném místě sloužit Tomáš Halík mši s udílením popelce.

Od veselí k rozjímání

Příchodu postní doby předcházel masopust, který je naopak spojen se zábavami, průvody maškar, koledníků a konzumací jitrnic, jelit, klobás, koláčků či alkoholu.

Veselí ukončuje právě Popeleční středa. Postní střídmost a odříkání v různých oblastech života křesťany provází 40 dní – výjimku tvoří jen neděle, které na památku Ježíšova zmrtvýchvstání zůstávají vždy slavnostním dnem. „O těchto nedělích se ukazuje, že Kristus je spasitel. Smyslem nedělí je příprava dospělých na křest,“ vysvětlil Přibyl.

Studio 6: Jak se říká jednotlivým nedělím v době půstu? A jak si správně odříkat a nehladovět? (zdroj: ČT24)

Co si v době příprav na největší křesťanský svátek odepřít, se v průběhu staletí lišilo. „Půst není dieta. Je to modlitba životem, kterou ukazujeme, že jsme ochotní se vzdát čehokoliv, co je dobré, a dát to na oltář našeho vztahu s Pánem Bohem. Je to také ochota obrátit se, zbavit se toho, co není v mém životě dobré. Tady záleží na invenci každého z nás a také platí, že co bylo dřív luxusní, je dnes obyčejné a naopak. V šestnáctém století si lidé stěžovali, že mají lososa několikrát týdně, pro nás je to dnes lahůdka,“ dodal Přibyl s tím, že součástí půstu může být třeba odstup od sociálních sítí. 

Půst skončí 14. dubna Květnou nedělí, kdy začíná svatý týden před Velikonocemi. Květná neděle připomíná Kristův slavný vjezd do Jeruzaléma. Datum Velikonoc se odvozuje od Velikonoční neděle, která je první nedělí po prvním jarním úplňku. Termín kolísá mezi 22. březnem a 25. dubnem. Letos Velikonoční neděle připadá na 21. dubna.