Případ policisty Vaice není u konce. Žalobci chtějí jasná pravidla použití auta jako zátarasu

Žalobci chtějí jasná pravidla použití auta jako zátarasu (zdroj: ČT24)

Žalobci podle deníku Právo vyzvali Nejvyšší státní zastupitelství, aby podalo dovolání v případu policisty Šimona Vajce. Ten předloni zahradil autem cestu ujíždějícímu motorkáři a srazil ho. Podle soudů byl postup adekvátní. Žalobci ale chtějí nastavit jasná pravidla, jaké donucovací prostředky jsou přiměřené.

Státní zástupci žádají, aby Nejvyšší soud v Brně vydal jednoznačné stanovisko, zda a jakým způsobem lze auto při zastavení ujíždějícího řidiče použít. Proto v minulých dnech poslalo Městské státní zastupitelství v Praze v této kauze podnět k dovolání.

„Můžu potvrdit, že jsme obdrželi podnět od Městského státního zastupitelství k podání dovolání v neprospěch obviněného v této kauze,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Vše začalo předloni v létě. Policistům ujížděl po Praze motorkář a hlídky už z dřívějška věděly, že má zřejmě zákaz řízení. Ve chvíli, kdy se naplno rozjel Těšnovským tunelem, mu cestu ke křižovatce plné stojících aut zahradil policejní vůz. Muž při srážce utrpěl těžká zranění, ale na policisty se podle svých slov nezlobí. „Byla to blbost i z mé strany, nebýt mě, tak se to nemuselo stát,“ uvedl zastavený motorkář Tomáš Berka.

Policista zatarasil motorkáři cestu v tunelu (záběry ze 16. 7. 2017) (zdroj: ČT24)

Městské státní zastupitelství tvrdí, že mu v současnosti nejde o konkrétní kauzu policisty Šimona Vaice, ale o to, aby soudy rozhodly, jak se má do budoucna v podobných případech postupovat. Zákon je podle státních zástupců nejednoznačný.

„Jde jenom o právní vymezení a vyjasnění toho, co ještě je donucovacím prostředkem a co je jiným manévrem,“ vysvětluje mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Nyní je řada na Nejvyšším státním zastupitelství. „Rozhodně nebudeme spěchat a využijeme lhůty, která v tomto případě končí 21. března,“ uvedl jeho mluvčí.

Vaicovi v minulosti vyjádřilo podporu vedení policie, tehdejší policejní prezident Tomáš Tuhý i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Loni na podzim policisté před soudní budovu svolali shromáždění na Vaicovu podporu, to následně kritizoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.