Občanku s čipem má přes 650 tisíc lidí. Nově otevře dveře i do registru řidičů

Ministerstvo vnitra aktuálně eviduje přes 650 tisíc nově vydaných občanských průkazů. Elektronickou část, která umožňuje přístup do Portálu občana, si dosud aktivovalo 105 tisíc lidí. Do databáze ministerstvo nově přidalo i přístup do živnostenského rejstříku a do poloviny února chce z Portálu občana umožnit i přístup do centrálního registru řidičů. České televizi to sdělil mluvčí resortu Ondřej Krátoška.

„Každý měsíc je vydáno kolem sto dvaceti tisíc nových občanských průkazů,“ říká mluvčí Ondřej Krátoška. Z doposud vydaných 651 872 nových občanských průkazů jich jedenáct procent dostali prvožadatelé. V ostatních 89 procentech případů jde o výměnu stávajících průkazů za nové.

Nové občanské průkazy umožňují elektronické podepisování a práci s certifikáty skrze aplikace veřejné správy. S eObčankou s aktivovaným čipem se lze přihlásit i na Portál občana. „Na portálu proběhlo 88 tisíc přihlášení. Ve všední dny evidujeme přibližně sedm set přihlášení za den,“ dodává Krátoška.

Otevřené dveře do živnostenského rejstříku

Portál občana nabízí v současnosti přes šedesát služeb, mezi nejvyužívanější patří přístupy do datových schránek a žádosti o výpisy. Od 31. ledna se uživatelé přes Portál občana dostanou formou testovací verze i do živnostenského rejstříku. V polovině února chce ministerstvo vnitra přidat do databáze i centrální registr řidičů. O napojení jednotlivých obcí stále jedná.

Ministerstvo vnitra vydává nové občanské průkazy s čipem od loňského června. Elektronický čip lze aktivovat na jakémkoliv krajském úřadě. A to ihned při převzetí průkazu nebo i později.