Policie pátrá po čtyřleté dívce a jejím otci. Od prosince ji ukrývá, nejspíš na Příbramsku

Policisté se obracejí na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání po čtyřleté Marii Žiškové z Olomoucka, kterou hledají od loňského 7. prosince. Pohřešovaná dívka je se svým otcem, který má trvalé bydliště na Přerovsku, a jeho přítelkyní. Muž však nereaguje a dívenku ukrývá na neznámém místě. Důvodem je pravděpodobně vydané soudní usnesení o bezodkladném odnětí dítěte otci.

„Podle dosud získaných informací a operativního šetření pohřešovaná dívka se sedmačtyřicetiletým otcem a jeho o čtyři roky mladší přítelkyní pobývají pravděpodobně v okrese Příbram ve Středočeském kraji. S největší pravděpodobností jsou zřejmě na vesnici v soukromém ubytování, které opouštějí zřídka a s velkou opatrností z důvodu hrozícího odhalení jejich místa pobytu,“ uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Vladimír Žiška
Zdroj: Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje - Přerov

Policisté při pátrání zjistili, že pohřešovaná dívka byla viděna v motorovém vozidle VW Passat registrační značky 4M8 6943 tmavé šedé metalízy, se silně začerněnými skly zadních dveří. „K popisu lze uvést, že dívka je štíhlé, asi metr vysoké postavy. Má modré oči, delší a rovné blond vlasy sahající pod lopatky,“ doplnila policejní mluvčí.

Policisté zároveň celostátně pátrají i po pobytu jejího otce Vladimíra Žišky. Muž má plnoštíhlou postavu, je vysoký 190 centimetrů a váží 125 kilogramů. Má kulatý obličej, modrošedé oči, silné rty a středně husté obočí. Tmavě hnědé, prošedivělé vlasy má krátké a rovné, střižené na ježka. Má výraznou čelní pleš. V minulosti nosil krátký plnovous, nyní je zřejmě oholen. Výrazným identifikačním znakem může být chybějící přední horní zub, doplnila policejní mluvčí.

„Po místě jeho pobytu pátrají jak policisté, tak i Okresní soud Olomouc, a to od 12. prosince 2018,“ dodala Zajícová.

Policisté žádají případné svědky o pomoc a podání informací k místu pobytu a pohybu pohřešované dívky včetně jejího otce. Přivítají jakékoliv informace od lidí, kteří s nimi přišli do styku, a žádají občany, aby věnovali pozornost novým sousedům a vozidlu, ve kterém by se mohli pohybovat. Jakékoliv poznatky je možné sdělit na mobilní telefonní číslo 601 365 551 nebo na celostátní bezplatnou linku 158.