Případ zabíjených tygrů. V České Lípě začal soud s Ludvíkem Berouskem

Události: Soud v České Lípě odstartoval kauzu nelegálního zabíjení tygrů (zdroj: ČT24)

Provozovatel zooparků Ludvík Berousek a preparátor Miloš Hrozínek stanuli před českolipským okresním soudem kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Třetí obžalovaný, sedmapadesátiletý Xuan Vu Le, vycestoval do Vietnamu a dosud se nevrátil. Jeho případ se bude projednávat samostatně.

Kauza začala loni 16. července, kdy celníci a policisté zasahovali v Praze, ve středních a severních Čechách. Provedli sedm domovních prohlídek, tři prohlídky nebytových prostor včetně dvou stánků v areálu pražské tržnice Sapa.

Zajistili tělo usmrceného tygra, čtyři kusy kůží, tygří drápy – i sadu varných nádob a forem používaných pro výrobu produktů tradiční asijské medicíny z částí tygřích těl a přes 1,8 milionu korun v hotovosti.

Víno a bujon

Podle policie Ludvík Berousek dodával chované tygry preparátorovi Miloši Hrozínkovi, který měl tygří těla zpracovávat například na bujon nebo tygří víno. Hrozínek už byl v podmínce za pytláctví a nedovolené ozbrojování.

Muž vietnamské národnosti měl podle policie trestnou činnost organizovat a hotové produkty prodával, mimo jiné v Sapě. Ve vietnamské komunitě jsou totiž velmi žádané.

Berousek i preparátor vinu odmítají

Soud začal čtením obžaloby. Podle státního zástupce Michaela Dostála šlo o organizovanou skupinu. „Produkty měly končit u různých občanů asijské národnosti jako produkty čínské medicíny,“ uvedl. Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty hrozí obžalovaným trest do pěti let vězení, oba ovšem vinu odmítají.

Berousek u soudu uvedl, že s Hrozínkem spolupracoval několik let. Uhynulá zvířata mu dával k preparaci, pokud se dala kůže zachránit. Vše bylo podle něj legální. Hrozínek mu měl jen uschovat kůži a maso mělo sloužit jako krmení pro ryby či slepice. Za preparaci prý nic neplatil, což potvrdil i Hrozínek. Shodně také oba uvedli, že se Berousek a obžalovaný Vietnamec neznali.

Hrozínek: Tonda nic nevařil

Hrozínek zvířata preparuje jedenáct let a zpracování tygřích těl na masox nebo víno odmítl. „Žádnou trestnou činnost jsem nespáchal,“ prohlásil s tím, že se mohl dopustit nanejvýš přestupku, když Berouskova zvířata preparoval. „Nic jsem neporušil, maximálně veterinární zákon, že jsem si neobnovil preparační činnost.“

Doplnil, že Vietnamec u něj nic z tygřích těl nevařil, a dodal, že muž zvaný Tonda byl jeho dlouholetý kamarád. Před týdnem byl prý Hrozínkův otec s „Tondou“ na obědě. Rovněž napadl protokol o domovní prohlídce, jsou v něm podle něj chyby.

Řekl, že policie u něj našla části z šesti tygrů a pokaždé prý šlo o tygry uhynulé. V případu jsou posuzované tři případy z loňska. V prvním šlo podle Hrozínka o bílou tygřici, kterou zakousl samec. Ve druhém zhruba o roční tygřici, jež podle preparátora sežrala otráveného potkana. Třetí tygr prý uhynul a on ho převzal mrtvého. Preparátor odmítl, že by šelmu zastřelil.
Své vazební stíhání považuje Hrozínek za nezákonné a chce se obrátit na Nejvyšší soud.

U soudu vypovídal i veterinář, jenž pro Berouska pracuje dlouhodobě. Výjimkou byl loňský rok. Uvedl, že Berousek chová zhruba devadesát šelem a občas některé z různých příčin uhynou. Zároveň ale přiznal, že někdy úhyn „papírově“ potvrdil, i když mrtvé zvíře neviděl: „Věřil jsem mu (Berouskovi).“

Soud pokračuje 18. února výslechy dalších svědků.