Dagmar Pecková odmítla posloužit politické kampani. Starostovy noviny z ní udělaly přeplacenou elitářku

Reportéři ČT: Zlatá Pecka na odstřel (zdroj: ČT24)

Chrudimský festival Zlatá Pecka je v ohrožení. Světoznámá operní pěvkyně, hlavní tvář festivalu a chrudimská rodačka Dagmar Pecková, zvažuje ukončení organizace kvůli krokům starosty Františka Pilného (nestr. za ANO). Nenechala si totiž líbit nedobrovolnou předvolební agitaci v internetových novinách, které platí Pilného firma. Jejich redaktor Roman Zahrádka se poté pustil do veřejné dehonestace festivalu i samotné pěvkyně. Kauzu pro Reportéry ČT mapovaly Markéta Dobiášová a Tereza Strnadová.

„Já jsem prostě jenom chtěla udělat něco pro město, které mě vychovalo, které mi dalo křídla, abych se mohla rozletět. A opravdu jsem jim to chtěla jen nějakým způsobem vrátit,“ říká Dagmar Pecková k tomu, jak se rodil nápad na festival Zlatá Pecka. Po rozhovoru s tehdejším starostou Petrem Řezníčkem (SNK ED) začala se svou manažerkou festival připravovat.

Slavnostní odhalení desky festivalu Zlatá Pecka
Zdroj: Reportéři ČT/Chrudimská beseda

„Při prvním ročníku a nakonec i v druhém ročníku se o Chrudimi psalo, hovořilo, vysílalo v televizních zprávách. Myslím si, že tak výrazné zviditelnění Chrudimi jsme za dlouhá léta nezažili. Bylo zřejmé a jasné, že pokračování tohoto projektu je pro Chrudim určitě významná investice,“ popisuje dnes Petr Řezníček.

Pugét a fotka součástí politické kampaně

Při podepisování fotografií a CD během druhého ročníku se u Dagmar Peckové objevil také František Pilný, který tehdy ještě starostou nebyl. „Najednou přišel člověk s obrovským pugétem, že za ním skoro nebyl vidět, předával mi takhle ten pugét, podává mi, já nevím, jestli to byla knížka nebo CD, prostě něco na podpis. A já jsem se ptala, co tam mám napsat za jméno, komu to mám věnovat,“ vzpomíná Dagmar Pecková.

Tehdy vůbec netušila, jak dnes říká, která bije a proč se z ní neznámý člověk snaží vymámit, že se znají. „Mně vůbec nedošlo, že on si tam přitáhl svoje fotografy,“ popisuje mezzosopranistka. Podle jejího názoru přišel František Pilný na koncert zjevně jen proto, aby se s ní vyfotil pro svou politickou kampaň.

Dagmar Pecková na fotografii s Františkem Pilným použité v Novinách Chrudim
Zdroj: Reportéři ČT/Noviny Chrudim

„Umělci i politici musí být zvyklí na to, že je tady někdo vyfotí, fotku použije a tak dále. Takže nevím, proč zrovna v tomto konkrétním případě se z toho dělá velká kauza,“ reagoval pro Reportéry ČT Pilný, který se stal starostou po posledních komunálních volbách v říjnu 2018. Podle něj byla fotografie pořízena fotografem časopisu Noviny Chrudim a tam také otištěna. „Pokud jste četli ten článek k tomu, tak tam se nic ani o mně nehovoří, tam se hovoří o jiných politických subjektech, o festivalu Zlatá Pecka. Nevím, co by na tom mělo vadit,“ brání se Pilný.

„Fotografii použil v letáku ANO. Dneska on říká, že to nebyl politický leták, že šlo o noviny a takové věci. Můžeme tomu říkat lecjak, ale je to zneužití,“ tvrdí chrudimský výtvarník Ivan Baborák. A bývalý chrudimský starosta Řezníček dodává, že noviny financuje sám Pilný přes svou firmu a používá je k prezentaci hnutí ANO, které zastupuje.

Místo omluvy dehonestace

Sama Dagmar Pecková nevěděla, že fotografie, na které s Pilným je, bude použita pro politickou kampaň. „Kdybych to věděla, tak mu řeknu, prosím vás, okamžitě opusťte můj okruh,“ říká rozhořčeně pěvkyně. Rozhodla se požadovat omluvu, Pilný si ale nemyslí, že fotka z festivalu, jakožto z veřejné produkce, je nějak závadná. Rozpor postojů obou stran podle svých slov vnímá, ale omluvu nechtěl nejprve respektovat.

František Pilný
Zdroj: Reportéři ČT

Co následovalo, popsal Ivan Baborák. „Starosta sám se k tomu veřejně nevyjadřoval, neomluvil se, nic. Akorát prostřednictvím jeho novin a jeho pana novináře vycházely dehonestující články. V těch článcích se používaly argumenty typu: je to festival pro elitu, stálo to peníze, je to díra do rozpočtu, pan starosta vyzývá chrudimské občany, aby jim vysvětlil, kolik co stálo, a takové věci,“ uvádí výtvarník, podle něhož se v článcích úmyslně vytvářel obraz, že festival je příliš drahý, že pro Chrudim nemá žádný přínos. „A osobnost Dagmar Peckové tam byla vykreslena v nepříliš lichotivých barvách,“ dodává.

Sama pěvkyně potvrzuje, že manipulativní články měly zjevně vytvořit příkop mezi ní a festivalem na straně jedné a obyvateli Chrudimi na straně druhé. „Lidé si měli uvědomit, že já vlastně z jejich daní tyju a vydělávám peníze. On třeba z rozpočtu na celý festival udělal můj honorář,“ přibližuje mezzosopranistka.

Řeč je o redaktorovi Romanu Zahrádkovi, který píše pro Noviny Chrudim, jež platí firma starosty Františka Pilného. Roman Zahrádka se s redaktorkami Reportérů ČT odmítl sejít. A sám František Pilný říká, že nečte všechno, co jím placené noviny zveřejní. „Když jsem začal spolupracovat s panem Zahrádkou, tak naše dohoda zněla velmi jednoduše. Ať tady vytvoří nezávislé noviny, které budou pravidelně informovat o dění v Chrudimi. A že chci, aby byly nezávislé. To byla veškerá domluva s panem Zahrádkou,“ říká starosta.

Omluva? Aby se vlk nažral a koza zůstala celá, říká pěvkyně

Ředitel Chrudimské besedy a spoluorganizátor festivalu Zlatá Pecka Jiří Kadeřávek považuje podsouvání předraženosti festivalu za neférové vůči všem, kdo se podílejí na jeho realizaci. „Samozřejmě, že všecko něco stojí. Že to ale jméno města neslo a nese do světa, je prostě neoddiskutovatelné,“ dodává.

A Dagmar Pecková říká, že pokud neuslyší odezvu z města, že o festival opravdu stojí, nemá smysl ho dělat. Přímo v pořadu Reportérů ČT nakonec starosta František Pilný k omluvě přikročil. „Mrzí mě, k čemu došlo, omlouvám se vám za použití vaší fotografie. A dělám to z toho důvodu, abychom odblokovali vzájemná jednání o festivalu Zlatá Pecka, kde bych stál o to, aby festival dál pokračoval,“ adresoval starosta své sdělení Dagmar Peckové.

Festival Zlatá Pecka
Zdroj: Reportéři ČT/Chrudimská beseda

Ta to ale v současné chvíli už nepovažuje za dostatečné. Jde podle ní o omluvu jen naoko. „Ustoupím tak jako naoko, chybu nepřiznám nikdy, já se ti omluvím, ale omluvím se tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“ popisuje své dojmy z Pilného omluvy pěvkyně a zdůrazňuje: „Pokud tenhle web, který pan Pilný platí, není schopen veřejně napsat, že o mně psal lži a výmysly, že beru milion za festival, že jsem elitářka a že se jim nevyplatím, tak pokud nejsou schopni tohle nějakým způsobem napravit, jak já jim mám důvěřovat?“

Výtvarník Ivan Baborák poukazuje na to, že pouze dvě osobnosti, které se v Chrudimi narodily, dobyly svět. Geniální vynálezce Josef Ressel žil v Chrudimi pouze do 13 let a nikdy se do ní už nevrátil. „Dagmar Pecková chtěla Chrudimi to nejlepší, co posbírala po celém světě, předat. A možná, že po tomhle rozhovoru odejde z Chrudimi i ona,“ dodává.