Koaliční poslanci chtějí zákaz kamionů v levém pruhu dálnic co nejdříve, opozice žádá víc času

Události: Koaliční poslanci spěchají na zákaz kamionů v levém pruhu dálnic (zdroj: ČT24)

Nedávná série dopravních kolapsů na dálnici D1 spustila volání politiků ANO a KSČM po zákazu jízdy kamionů v levém pruhu dálnic. A poslanci hnutí ANO návrh zákona předložili do sněmovny na konci loňského roku. Podpis připojili i sociální demokraté a komunisté, s jejichž podporou menšinový kabinet vládne. Tímto pátkem skončila lhůta pro připomínky. Návrh by teď měla projednat vláda, poslanci ale chtějí prosadit zákon v co nejkratším čase.

„Jízdu (návrh) zakazuje jen ve všední dny od šesti ráno do deseti večer. Vnímáme to jako návrh kompromisní,“ hodnotí úsilí předkládajících poslanců předseda podvýboru pro dopravu Martin Kolovratník (ANO).

Podle dalšího člena dopravního sněmovního podvýboru Romana Onderky (ČSSD) by návrh mohl větší průjezdnosti hodně pomoci, obzvláště třeba na D1. Předkladatelé chtějí, aby se návrh ve sněmovně schválil už během prvního čtení.

Piráti i ODS chtějí dát prostor debatě

Tomu by z hlediska procesního mohla zabránit námitka dvou poslaneckých klubů, nebo padesáti poslanců. Novelu nepodporují třeba Piráti. „Raději bychom, aby šel (návrh) do výborů a prošel normální debatou. Je to příliš velká a příliš náhlá změna,“ říká poslanec Pirátů a místopředseda podvýboru pro dopravu Ondřej Polanský.

Česká televize zjišťovala názory všech členů dopravního podvýboru. Většina s návrhem souhlasí, část zůstává nerozhodnuta. Schválení už v prvním čtení naopak většina členů podvýboru nepodporuje. „Ten návrh musí být dobře promyšlený a hlavně by měly mít dostatek času se k němu vyjádřit všechny zúčastněné strany, především sdružení přepravců,“ říká třeba Jan Bauer (ODS). S návrhem už vyjádřila nesouhlas třeba Česká hospodářská komora.

O zákazu jízdy kamionů v levém dálničním pruhu mluvil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) už 13. prosince po mnohahodinovém kolapsu na úseku D1 Humpolec – Větrný Jeníkov. Také komunisté tehdy ve sněmovně volali po tom, aby v podobných situacích kamiony nesměly předjíždět a blokovat dopravu. Podobně ODS se nechala slyšet, že upřednostňuje omezení značkami, a to jen v některých úsecích.