Vltava mění lodivoda. Místo Fischera stanici provizorně povede Hálková

Rozhlasovou stanici Vltava od 1. ledna dočasně povede nynější vedoucí podpory programu Vltavy Ivana Hálková. Současnému šéfredaktorovi Vltavy Petru Fischerovi smlouva končí k 31. prosinci a vedení rozhlasu mu ji neprodlouží. Na středečním jednání Rady Českého rozhlasu v Hradci Králové to řekl generální ředitel rozhlasu René Zavoral. Fischerův konec v čele stanice vyvolal u části veřejnosti kritiku vedení rozhlasu.

Třiapadesátiletá Ivana Hálková pracuje v Českém rozhlase šestadvacet let. Na Vinohradskou nastoupila v roce 1992 do hudební redakce pro děti a mládež a na Vltavě působí od roku 2004; vedoucí podpory programu Vltavy je posledních pět let.

Podle mluvčího rozhlasu Jiřího Hošny bude Hálková řešit pouze provozní věci, do programových záležitostí zasahovat nemá. Už 7. ledna se totiž otevře interní výběrové řízení na Fischerova řádného nástupce z řad rozhlasových zaměstnanců. Nový šéfredaktor by měl nastoupit od začátku února 2019.

Pře o (ne)splnitelné úkoly

Podle vedení ČRo šéfredaktor Fischer nesplnil zadané úkoly a stanice dál stagnuje. „Důvodem neprodloužení smlouvy je kombinace nesplnění úkolů, které Petr Fischer dostal před rokem a půl a které akceptoval, pokračující stagnace stanice, která provedla jen dílčí programové změny a nedokázala naplnit svůj potenciál mezi posluchači, a také ztráta důvěry,“ uvedl již dříve Hošna.

Sám Fischer k tomu sdělil, že pro reformu vysílání stanice nedostal dost času ani slíbenou podporu. Uvedl, že na reformu vysílání Vltavy dostal jeden rok, což je „profesionálně směšné“. Na projekt zásadní proměny stanice jsou podle něj potřeba minimálně tři roky, aby se usadil a osvědčil, jak to doporučuje Evropská vysílací unie. „Ten čas jsme nedostali. Ani podporu, která byla slíbena,“ uvedl.

Stanici aktuálně poslouchá 48 tisíc denních posluchačů a 137 tisíc lidí týdně, což je nejméně v historii. Před programovými změnami a marketingovou kampaní na podzim 2017 naladilo Vltavu každý týden 140 tisíc posluchačů a každý den 47 tisíc posluchačů. Před pěti lety Vltavu týdně poslouchalo kolem 200 tisíc příznivců týdně a zhruba 80 tisíc každý den.

Na podporu Fischera

Za Fischerovo setrvání v čele Vltavy se v otevřeném dopise řediteli rozhlasu „Za otevřenou Vltavu“ postavila více než tisícovka umělců, vysokoškolských pedagogů, některých politiků a dalších lidí. Fischer podle signatářů odstartoval proměnu Vltavy v jednu z nejprestižnějších kulturních a uměleckých platforem v Česku. Podle prohlášení vedení českého PEN klubu má celá záležitost „silný nádech osobní msty a pokusu o ujařmení svobody slova“.

Ve středu zhruba třicet až čtyřicet Fischerových podporovatelů uspořádalo před hradeckou budovou rozhlasu před zasedáním rady protest. 

Královéhradecká demonstrace na podporu Petra Fischera
Zdroj: David Taneček/ČTK

Investice do přenosových vozů i Radiokavárny

Rada Českého rozhlasu se nicméně na svém výjezdním zasedání v Hradci Králové nevěnovala jenom Vltavě; schválila také rozhlasový rozpočet. Veřejnoprávní vysilatel bude v roce 2019 hospodařit s příjmy a výdaji ve výši 2,29 miliardy korun. Bude to o 38,3 milionu korun víc než letos, což je nárůst o 1,7 procenta.

Hlavní část příjmů rozhlasu tvoří koncesionářské poplatky, jejichž výběr by měl v roce 2019 vzrůst o 19 milionů korun na 2,09 miliardy korun. Vyšší výběr ČRo očekává hlavně od podnikatelských subjektů, což podle vedení rozhlasu mimo jiné odráží lepší ekonomickou situaci v České republice. Výnosy z obchodních aktivit se budou pohybovat na úrovni 85 milionů Kč, což je stejně jako letos.

Nejvýznamnější položkou ve výdajích jsou osobní náklady, které by se měly příští rok snížit asi o 20 milionů korun na 961 milionů korun. Pokles umožnilo letošní zrušení 116 pracovních míst, které přineslo úsporu 63 milionů korun. Všech 116 zaměstnanců odešlo dohodou. Více než polovinu z ušetřených peněz dá rozhlas v roce 2019 na zvýšení mezd; od ledna tak dostane přidáno 90 procent z nynějších asi 1420 zaměstnanců rozhlasu.

Na investice chce rozhlas v příštím roce dát 140 milionů korun. Mezi ty hlavní bude patřit například pořízení nového redakčního systému, obnova IT technologií či nákup přenosových vozů pro Prahu a Plzeň. Rozhlas také bude investovat do rekonstrukce budovy ČRo v Brně, vybudování Radiokavárny na Vinohradské 12 a do projektové dokumentace pro rekonstrukci nově zakoupené budovy ČRo v Olomouci.